Podemos amenaça de posar una nova pedra al camí del nou govern de coalició liderat per Pedro Sánchez. Aquest diumenge la formació liderada per Ione Belarra ha anunciat que està considerant rebutjar la convalidació del decret de l'executiu que reforma el subsidi d'atur, ja que consideren que la reforma que s'ha d'aprovar comporta una retallada significativa en les futures pensions de jubilació pels majors de 52 anys. La votació per la convalidació d'aquest decret està programada pel dimecres vinent al Congrés dels Diputats. Segons fonts de Podemos, la formació està instant el govern espanyol a eliminar les retallades en aquestes pensions com a condició per votar a favor de la reforma.

Des de la formació morada consideren de màxima gravetat la decisió de l'Executiu de reduir la base de cotització dels beneficiaris d'aquest subsidi, la qual cosa es tradueix en una substancial retallada en les seves futures pensions de jubilació. En particular, per a un treballador de 52 anys que hagués percebut el salari mitjà espanyol durant la seva carrera professional, amb 22 anys cotitzats i cobrant el subsidi fins a la seva jubilació, la decisió del Govern es tradueix en una reducció de la seva pensió en 162 euros al mes, equivalent a 2.268 euros a l'any.

El decret aprovat en el Consell de Ministres per la reforma del subsidi d'atur manté, en el cas de majors de 52 anys, l'ajuda en el 80% de l'Iprem o 480 euros. Però la reforma rebaixarà progressivament la base de cotització per a la jubilació, que serà del 120% el 2024; del 115% el 2025; del 110% el 2026 i del 105% el 2027. Si l'ajuda fos concedida abans de l'1 de juny de 2024, la base de cotització continuarà sent del 125%. La formació liderada per Ione Belarra considera de "màxima gravetat" la decisió de l'Executiu de reduir la base de cotització d'aquests perceptors del subsidi, que es tradueix en una "forta retallada" de les seves futures pensions de jubilació.

El partit de Belarra, que ha mantingut contactes amb els col·lectius afectats en les últimes setmanes, considera "inacceptable" que un col·lectiu especialment vulnerable vegi reduïdes les seves futures pensions "de forma encoberta", i reitera el seu compromís amb el sistema públic de pensions i amb el poder adquisitiu dels pensionistes. Per tant, valora votar en contra si persisteix està mesurada. La primera sessió plenària del Congrés del 2024 debatrà i votarà dimecres que ve, 10 de gener, els decrets per a la reforma del subsidi d'atur i de les mesures per a afrontar les conseqüències dels conflictes a Ucraïna i Orient Pròxim.