La presidenta del Congrés, Ana Pastor, està oberta a estudiar tota mena de formats per a una possible compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, a la Cambra Baixa espanyola, i fins i tot estaria disposada que ho fes en un ple sense votació.

Així ho han apuntat fonts pròximes a la presidenta, que asseguren que la iniciativa de convidar Torra a parlar al Congrés va ser pròpia i no va consultar el seu partit, el PP, per fer-la. Les mateixes fonts, recalquen que Pastor no ha rebut crítiques del seu partit per convidar Torra al Congrés, i sí li han arribat, per contra, retrets des del govern espanyol.

En aquest sentit, expliquen que Pastor ha rebut la crítica per part de l'Executiu espanyol -encara que no directament del president, Pedro Sánchez-, que entén que ha de ser el govern espanyol el que ha de promoure i dirigir el diàleg amb el Govern.

La presidenta del Congrés està oberta a estudiar diferents fórmules de compareixences perquè entén que l'important és la imatge que la Generalitat acudeix a Madrid a dialogar. I defensa la seva idea perquè entén que l'important és que hi hagi un diàleg ampli i no només entre l'Executiu i la Generalitat, afegeixen aquestes fonts.

En un esmorzar informatiu celebrat aquest dimarts a Madrid, Ana Pastor va llançar la seva invitació a Torra perquè acudeixi al Congrés i la va justificar en la necessitat que el president de la Generalitat exposi el seu projecte dins de les institucions i escolti també el posicionament dels altres. Va subratllar en qualsevol cas que Torra ha de dialogar dins la legalitat i el marc constitucional.