Nou rebuig a la proposta de Puigdemont per explicar el procés sobiranista al Congrés. La presidenta de la cambra, Ana Pastor, contestarà en pròximes dates la carta que li va enviar el president de la Generalitat recordant al president català que és obligatori celebrar una votació posterior sobre la seva proposta si vol comparèixer. Aquesta possibilitat ja va ser descartada pel president català en creure que s'ha votat en moltes ocasions.

Fonts parlamentàries han indicat que la resposta de Pastor podria assenyalar a Puigdemont les vies reglamentàries per les quals pot acudir al Congrés, que, en pràcticament tots els casos, obligaria a una votació de la Cambra sobre els plans sobiranistes.

Una d'aquestes vies, prevista a l'article 127 del Reglament de la Cambra, seria una proposició de llei del Parlament de Catalunya que es remetria al Congrés per ser aprovada. Aquesta proposició de llei seguiria els tràmits fixats per a aquest tipus d'iniciatives legislatives, que es preveu siguin defensades en la tribuna del Congrés per les persones designades per l'assemblea legislativa autonòmica.

En aquest cas, el Parlament podria designar el mateix Puigdemont i altres portaveus perquè defensessin la iniciativa. Després d'aquest torn de defensa en el ple, fixarien posició els portaveus dels grups parlamentaris del Congrés i es votaria la seva presa en consideració.

Si s'aprovés, continuaria la mateixa tramitació que la resta de proposicions de llei i, si fos rebutjada, com és previsible, acabaria allà els seus dies al Congrés. El precedent més pròxim és el conegut com a pla Ibarretxe, que es va presentar com una reforma estatutària i que també va ser debatut i rebutjat al Congrés al febrer del 2005.

Compareixença en comissió?

Això no obstant, es tracta de dues possibilitats que, en vista del que ha dit els últims dies Puigdemont, semblen remotes. I és que el president català ha reiterat la seva predisposició a anar a la Cambra "a explicar-se" encara que ha rebutjat una votació, perquè no presentarà "cap proposta de llei".

Una altra via, tampoc descartable però poc probable, és que la compareixença de Puigdemont no sigui en el ple, sinó en comissió, en concret a la Comissió Constitucional, que presideix l'expresident del Congrés Jesús Posada, segons han apuntat algunes fonts parlamentàries.