El cantautor Lluís Llach ha fet una recomanació a través de les xarxes aquest diumenge per passar "dues hores alliçonadores". Es tracta del reportatge 'L'estafa d'Andorra', un documental nord-americà sobre les greus conseqüències que va tenir la irrupció de l'Operació Catalunya, de la policia patriòtica espanyola, a Andorra

Per Llach, aquest documental, disponible en obert a Youtube, és essencial per entrar en el llot del sistema en què vivim" i per entendre "per què la independència és l'única possibilitat que tenim de sobreviure". És per això, que el cantautor ha compartit el documental a les xarxes i ha fet una crida perquè tothom el miri.

Un reportatge censurat

En un primer moment, 'L'estafa d'Andorra' estava disponible a la plataforma Amazon Prime, però aquest dissabte els creadors van denunciar la desaparició del documental de les cerques per motius desconeguts. Per aquest motiu, hores després, van publicar el reportatge a Youtube i ara està disponible per a tothom.  

El documental

El reportatge del cineasta americà Eric Merola, mostra les vicissituds del banc BPA, i com va acabar esdevenint una "víctima necessària" de la policia patriòtica espanyola. El documental està rodat en anglès i té subtítols en castellà i hi apareixen el president català a l'exili, Carles Puigdemont, i l'advocat Gonzalo Boye, així com el president Artur Mas, entre d'altres.

Merola afirma que en iniciar la investigació “no era conscient de la profunditat de la història i de com es relacionava amb la guerra encoberta entre Madrid i Catalunya”.

En la presentació del reportatge, s'explica que l'incentiu perquè el govern espanyol carregués contra la BPA va ser que era part de l'Operació Catalunya a Espanya, "una operació encoberta patrocinada per l'Estat per soscavar el progrés dels esforços de Catalunya per separar-se d'Espanya". "BPA va ser atacada a causa de la suposició que membres de la direcció catalana (el president Jordi Pujol, el president Artur Mas i el vicepresident Oriol Junqueras) tenien els seus diners dipositats al BPA. La policia espanyola opinava que destruir els comptes bancaris dels líders catalans ajudaria a guanyar la seva guerra contra Catalunya", apunta el director.