La plataforma Amazon ha estrenat un reportatge nord-americà sobre les greus conseqüències que va tenir la irrupció de l'Operació Catalunya, la policia patriòtica espanyola, a Andorra.

Segons informa el mitjà andorrà Altaveu, en el reportatge apareixen el president català a l'exili, Carles Puigdemont, i l'advocat Gonzalo Boye, així com el president Artur Mas, entre d'altres.

El reportatge, del filmaker americà Eric Merola, mostra les vicissituds del banc BPA, i com va acabar esdevenint una "víctima necessària" de la policia patriòtica espanyola. El documental està rodat en anglès i té subtítols en castellà.

Merola afirma en la presentació que en iniciar la investigació “no era conscient de la profunditat de la història i de com es relacionava amb la guerra encoberta entre Madrid i Catalunya”.

En la presentació del reportatge, s'afirma que l'incentiu perquè el govern espanyol carregués contra la BPA va ser que era part de l'Operació Catalunya a Espanya, "una operació encoberta patrocinada per l'Estat per soscavar el progrés dels esforços de Catalunya per separar-se d'Espanya". "BPA va ser atacada a causa de la suposició que membres de la direcció catalana (president Jordi Pujol, president Artur Mas i vicepresident Oriol Junqueras) tenien els seus diners dipositats al BPA. La policia espanyola opinava que destruir els comptes bancaris dels líders catalans ajudaria a guanyar la seva guerra contra Catalunya", apunta.