La coordinadora de PDeCAT, Marta Pascal, ha titllat de "sorprenent", "estrany" i "artificial" que la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, vulgui evitar el Govern com a interlocutor amb Catalunya, i pretengui buscar-ne d'altres.

La vicepresidenta va apostar ahir per “canviar de dinàmiques” en la relació amb el Govern, i deixar de veure la Generalitat com a únic interlocutor perquè hi ha “molts governs” i “moltíssimes institucions” a Catalunya que volen “treballar per la centralitat”.

“És com si els consellers diguessin que el ministeri no és interlocutor. És molt estrany”, ha advertit Pascal durant un esmorzar organitzat pel Fòrum Europa Tribuna Catalunya durant el qual ha apel·lat a la "lleialtat institucional".

“Altra cosa és que els interlocutors no agradin a Soraya Sáenz de Santamaría. No li devem agradar prou o no li diem el que vol sentir”, ha admès. En aquest sentit, ha advertit que el Govern i les institucions no es deuen a la vicepresidenta sinó “al país i a la gent” que els ha votat.

No dóna per perduda la reunió Rajoy-Puigdemont

En qualsevol cas, Pascal, que ha defensat que el Govern s’ha “guanyat” una relació bilateral amb l’Estat, ha insistit que el seu partit no dóna “per perduda” la reunió pendent entre el president, Carles Puigdemont, i el cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, tot i que “a l’altra banda hi ha un estrepitós silenci”.

Ha assegurat que continuaran asseguts a la taula de negociació, i que estarien encantats d'entrevistar-se amb Santamaría al seu despatx a la delegació del Govern espanyol a Catalunya, si són citats, com ho van ser Ciutadans i el PSC.

Entre el públic, els consellers Josep Rull, Jordi Baiget i Santi Vila, així com l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. També membres del grup parlamentari de JxSí, encapçalats per Jordi Turull, tot i que no hi ha assistit cap representant d'ERC. Sí que hi era, però, la portaveu del PSC a la Cambra catalana, Eva Granados.

Pascal, que ha exposat davant els assistents les propostes i objectius de la formació que lidera, ha volgut també reivindicar el llegat polític de Jordi Pujol i de CDC i ha expressat un "orgull molt gran" pel que ha fet aquesta formació.

Guerra de noms per a la candidatura

En ser preguntada sobre la decisió de Puigdemont de no encapçalar la propera candidatura electoral del PDeCAT, ha admès que el partit hauria volgut que continués i que van insistir molt en aquest sentit, però ha tret ferro a la situació assegurant que dins la formació hi ha "talent extraordinari", amb molta gent preparada per assumir aquest repte. Amb tot ha volgut enviar un missatge en clau interna sobre aquest debat: "Em preocuparia que el meu partit es dediqués a una guerra de noms", ha advertit.

Pascal ha estat també preguntada sobre les declaracions de l'exsenador Santi Vidal en el sentit que el Govern disposa de dades fiscals dels catalans de manera il·legal. Ha assegurat que Vidal "es va equivocar", que les seves afirmacions "no eren reals" i que l'exsenador "potser va ser una mica esclau del processisme".