La coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal, ha demanat a la CUP aparcar els debats "ideològics" per poder aprovar uns pressupostos "instrumentals i no típics", tot considerant que apujar l'IRPF o l'impost de successions –com reclamen els cupaires- pot restar "competitivitat" a l'economia catalana i "castigar" les classes mitjanes i els sectors productius.
A més, Pascal ha instat els cupaires a evitar, així, el "bloqueig" del procés independentista. "No vulguem ser més ideològics del compte en un procés de sumes i majories que demana un esforç de tothom", ha subratllat la dirigent tot apel·lant a la "generositat" de les parts.
Al seu torn, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, ha respost Pascal a través de Twitter en una sèrie de tres piulades acompanyades de gràfics, on ha replicat que un salari de 60.000 euros anuals no es pot considerar classe mitjana i que, en l'última enquesta de l'IDESCAT, el 85% dels votants de JxSí es van mostrar partidaris d'incrementar els impostos a la gent amb més ingressos i patrimoni.
1. Hi ha qui insisteix en parlar d les classes mitjanes. Mirem les dades i valorem: qui són les classes mitjanes? Més de 60.000€ anuals? No! pic.twitter.com/TgQyZv3CGo
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) 1 de novembre de 2016
2. La desigualtat entre el 10% q cobra menys (si cobra) i el 10% q cobra més és, mínim, el q hauríem d'abordar. Això és ideologia? Sí.
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) 1 de novembre de 2016
3. Molta gent hi està d'acord. Els únics que no de manera clara són els votants del PP. pic.twitter.com/zbH8rpmygU
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) 1 de novembre de 2016
Aprovació “fonamental”
En tot cas, Pascal ha insistit que l'aprovació dels comptes de la Generalitat és "fonamental" perquè el procés independentista segueixi avançant. Per això, els actors polítics de Junts pel Sí i la CUP estan obligats a "entendre's", ser "generosos" i "sortir de les zones de confort partidista" per facilitar l'entesa, ha assenyalat.
"Mirem que els pressupostos no ens acabin generant un bloqueig del procés o un problema", ha argumentat tot recordant l'episodi del juny, quan el projecte pressupostari va quedar embarrancat en el primer tràmit parlamentari. Una situació que va derivar al setembre en la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La dirigent del PDECAT considera que, en el moment polític actual i atesa l'excepcionalitat de la legislatura, el pressupost ha de ser vist com quelcom "instrumental" i no pas com els "típics" comptes "als que hem estat acostumats fins ara", ha matisat.
En l'anterior negociació pressupostària, ha dit, la CUP va afrontar el debat des d'una perspectiva "molt ideològica" perquè "no va entendre que ara és el moment de suma i que els matisos ideològics han d'anar més endavant". Per evitar repetir errors del passat, Pascal ha demanat aparcar les qüestions ideològiques: "no vulguem ser mes ideològics del compte en un procés de sumes i majories, que demana un esforç de tothom, també el nostre".
La coordinadora general del Partit Demòcrata ha advertit que apujar l'IRPF o l'impost de successions en un territori "especialment gravat" seria un "error" perquè podria minvar la "competitivitat interior i exterior" del país i "castigar" les classes mitjans i els sectors productius. "Seria tirar-nos pedres sobre la pròpia teulada", ha il·lustrat.
El PDECAT s'avé a estudiar la incorporació d'alguna figura impositiva de cara als comptes per al 2017, ha ressaltat, tot evitant precisar-ne el contingut per no enterbolir les converses entre Govern i partits. Fins a la data, però, fonts d'Economia i dels equips negociadors han coincidit a assenyalar que estudien la creació d'una taxa per a les begudes ensucrades, un gravamen als bancs, impostos a les grans fortunes i les nuclears i un tribut contra l'especulació immobiliària.