La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha descartat que en unes hipotètiques noves eleccions a Catalunya es reediti la coalició JxSí, formada majoritàriament per la llavors CDC -ara PDeCAT- i ERC: "ERC ja ha dit que no i dos no ballen si un no vol".

"Nosaltres tampoc no som partidaris d'això, perquè seria assumir que el procés [independentista] no anirà bé o que fa falta més temps", ha assegurat en una entrevista d'El Punt Avui, i ha afegit que JxSí és "un artefacte excepcional" per al moment polític actual però no té viabilitat futura, i ha afegit que veu ERC molt còmoda amb la CUP i els comuns, cosa que podria portar a un tripartit d'esquerres.

"A determinats sectors de l'esquerra se'ls fa la boca aigua per fer plantejaments de tripartits", ha afirmat, i ha evocat l'acte de commemoració de la Diada de Sant Boi de Llobregat el setembre passat, en el qual van participar el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras; la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, i el diputat de Sí Que Es Pot i secretari general de Podem, Albà-Dante Fachin.

"Allà vaig veure una ombra de tripartit", ha apuntat la també diputada de JxSí al Parlament, que durant l'entrevista ha xifrat en 13.000 els associats al PDeCAT i ha explicat que l'expresident català Jordi Pujol no s'ha afegit al projecte.

Difícil governabilitat

Pascal ha reconegut que la situació de minoria de JxSí -62 diputats de 135- dificulta la governabilitat ja que els obliga a dependre de la CUP, i apunta que "alguna cosa no va acabar fent bé JxSí per no obtenir algun diputat més".

Així mateix, ha recordat que el PDeCAT i la CUP tenen les seves diferències, i sobre això ha valorat: "Hauria preferit altres companys de viatge". "Els plantejaments polítics i de país de la CUP són més per fer la revolució que no per fer la independència", ha afegit, encara que ha dit respectar els anticapitalistes.

Preguntada per la decisió del coordinador organitzatiu del partit, David Bonvehí, de portar a la Fiscalia la filtració de l'àudio en el qual apareix dient que si el procés sobiranista acaba malament presentaran "un candidat autonomista" a les eleccions catalanes, ha defensat la decisió per aclarir els fets.

Ha reiterat -ja ho va fer quan es van conèixer els enregistraments- que JxSí i el Govern no surten afectats, però ha donat suport que el PDeCAT, malgrat ser un partit independentista, prevegi totes les opcions: "Vol dir que renunciem al que diuen els nostres anhels? No. Vol dir que preveiem totes les possibilitats."