La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha criticat aquest diumenge que la CUP no hagi acceptat l’oferta que JxCat i ERC li havien fet arribar per aconseguir investir Jordi Sánchez com a president de la Generalitat. “Ens preguntem una vegada més a qui més vol enviar la paperera de la història la CUP. Com algunes forces es poden plantejar un bloqueig així?”, ha lamentat en una roda de premsa posterior a la celebració del Consell Nacional del seu partit. És per això que Pascal ha volgut fer “una crida a la responsabilitat” de tothom, a posar-se d’acord, “a acomplir els pactes, a desbloquejar la situació, a negociar a porta tancada i prendre les decisions pertinents per tirar endavant un Govern estable”. A més, ha assegurat no entendre la decisió de la CUP perquè Sánchez “demostra una pluralitat en el fet sobiranista molt clara” i això hauria de pesar en el vot dels anticapitalistes.

Però Pascal no només ha tingut paraules per a la CUP. Sense esmentar-la, també s’ha dirigit a Esquerra per la possibilitat que es va posar sobre la taula de voler investir el líder dels republicans, Oriol Junqueras. “Els pactes estan per complir-se. La ciutadania no pot identificar les formacions polítiques com a irresponsables i que van canviant els compromisos segons els convé. I per això reivindiquem que la força que va guanyar les eleccions en el marc del sobiranisme és JxCat i el PDeCAT, i qui sigui investit ha de ser de la llista de JxCat”, ha sentenciat. Tot i això, ha descartat que les trifulques i desavinences internes acabin portant a Catalunya de nou a unes eleccions. “Rebutgem la convocatòria electoral, el país no s’ho pot permetre. Ho hem d’evitar de totes totes, i hem d’acabar ja amb el 155”, ha dit.

El que sí ha volgut deixar clar la líder del PDeCAT és que ni ella ni la seva formació veuen convenient endinsar-se en una etapa com la que reclamava dissabte la CUP, enfrontant-se a la legalitat espanyola. “Ha quedat molt clar que no estem a l’etapa de la desobediència ni la unilateralitat. Els ciutadans es van expressar el 21-D de manera molt clara. Hi ha una majoria sobiranista i això ha de quallar en un Govern estable. No hem de renunciar a res però no estem en fase de ‘postureig’ ni de desobediència”, ha considerat Pascal. I és que la líder del partit no creu que aquesta sigui la via més adequada ni que la CUP hagi de marcar el rumb per complet. “Alguns parlen molt i fan molt poc”, ha etzibat.

Per últim, ha descartat que Carles Puigdemont renunciï a la seva acta de diputat per permetre investir Sánchez sense la CUP. “El tema no s’ha posat sobre la taula, no ha aparegut en cap intervenció ni de la direcció ni del Consell Nacional. No és el tema. No està en discussió, ningú té ni la menor temptació de preguntar-ho perquè sabem que aquesta opció no va enlloc”, ha dit, tot lloant “la generositat del PDeCAT i del president Puigdemont, que amb el seu pas ha posat el país per davant del partit”.