La coordinadora general del Partit Demòcrata (PDeCAT), Marta Pascal, ha opinat que el govern espanyol s'haurà d'esforçar per justificar els intents d'aturar el referèndum. En la roda de premsa posterior al Comitè Nacional, aquest dilluns al migdia, Pascal ha afirmat que "si l'única resposta del PP és inhabilitar, tindran feina a explicar-ho", a més de qualificar aquesta opció de "miopia política".

A més, i pel que fa a la Llei del referèndum que es preveu que es pugui aprovar durant la sessió plenària d'aquest dimecres, la coordinadora general del PDeCAT ha assegurat que la Mesa del Parlament garantirà que la norma es pugui debatre al ple.

Pascal ha insistit que la Mesa sabrà prendre "les decisions idònies" per garantir que la Llei del referèndum "pugui ser debatuda i treballada" tal com preveu el reglament parlamentari. I, pel que fa a la possible reacció de l'Estat un cop s'admeti a tràmit i s'aprovi la norma, la també diputada de JxSí ha lamentat que "ha passat l'estiu però la sensibilitat democràtica del PP ha disminuït".

En aquest sentit, Pascal ha subratllat la "plena confiança" del PDeCAT tant pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

La dirigent del PDeCAT ha argumentat que el context que se segueix no és el de la desobediència, sinó el de l'obediència amb el que va demanar la ciutadania. Així, Pascal ha afirmat que "aquesta setmana al Parlament hi haurà l'oportunitat de refermar" aquest compromís amb el full de ruta. "El focus no està en la desobediència, sinó que la gent s'expressi l'1-O i amb les conseqüències que preveu la Llei del referèndum", ha conclòs.

Dard al PSC

D'altra banda, Pascal ha carregat contra el PSC, que ha fet una crida perquè els ciutadans no vagin a votar l'1-O. "És una decepció democràtica i una mala notícia", ha justificat, després de recordar que el partit socialista té una "arrel demòcrata". És en aquest sentit que Pascal ha demanat al secretari general del PSC, Miquel Iceta, que "recapaciti" i entengui que els processos polítics han de tenir "només" una resposta de "més política, més democràcia i més urnes".

Comissió del PSOE sobre el procés

Finalment, i pel que fa a la proposta del PSOE de crear una comissió sobre el procés, Pascal ha anunciat que el PDeCAT hi assistirà —en cas que aquesta s'acabi configurant— "per defensar el dret a decidir i el referèndum de l'1-O". Tot i això, la coordinadora general del Partit Demòcrata ha recordat que el PSOE va votar en contra de la comissió sobre el procés que va proposar l'aleshores líder del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs. "És una contradicció, no ho entenem", ha valorat.