La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha demanat "mediació a nivell internacional" per resoldre la situació política de Catalunya i ha recordat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar el diumenge a la nit que Catalunya s'ha guanyat el dret a ser un Estat.

En una entrevista de TV3 recollida, ha apel·lat aquest dilluns a la Unió Europea perquè es pronunciï sobre l'ocorregut durant la celebració del referèndum d'independència com han fet "moltes veus i molt autoritzades que han dit clarament que és absolutament inacceptable l'ús de la violència i la força", ha dit.

S'ha referit a les actuacions violentes de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil --la "pitjor cara" del Govern espanyol, ha asseverat-- per impedir que es votés, i ha advertit l'Estat que el Tractat de la Unió Europea contempla que un país membre pugui ser sancionat si vulnera els valors de la UE.

"La diferència entre el que va passar ahir i les càrregues del franquisme havia de ser només el blanc i negre de les imatges", ha valorat sobre les càrregues policials.

Per a Pascal, els resultats de l'1-O --90,09% de sí a la independència i 7,87% de vots contraris-- han de traslladar-se al Parlament com recull la llei del referèndum, per la qual cosa preveu que s'abordi com i quan fer-ho en la reunió de la Mesa de la cambra d'aquest mateix dilluns.

"Ahir va sortir una majoria absoluta brutal a favor del 'sí' i tenim l'encàrrec d'implementar aquest 'sí", ha defensat la també diputada de JxSí.