Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Bildu, Junts per Catalunya (JxCAT), PDeCAT, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i la CUP no acudiran el pròxim dimarts a l'acte que organitzarà el Congrés per commemorar el 40 aniversari del fracàs de l'intent colpista del 23 de febrer de 1981, que presidirà el Rei Felip VI, segons ha informat Europa Press.

Ara bé, això no té res d'excepcional, ja que no solen assistir en els actes als quals participa el Rei o que es commemoren els aniversaris de la Constitució. 

Per contra, els que sí que han confirmat públicament la seva assistència són PSOE, el PP, Vox i Ciutadans, Unidas Podemos, que van donar suport a la celebració d'aquest aniversari en la Taula de Congrés, així com Més País-Equo i bona part de el Grup Mixt.

Debate conjunto Senado y Congreso ratificación Biden asalto Capitolio EFeUna imatge d'arxiu del Congrés dels Diputats, on el Rei compareixerà dimarts / EFE

Quaranta anys del 23-F

L'última vegada que el Rei va estar al Congrés va ser el passat 2 de febrer del 2020 per assistir a l'Obertura Solemne de les Corts Generals de la XIV legislatura. Un any després, torna al Palau de Sant Jeroni en aquesta ocasió per participar en la commemoració dels quaranta anys de l'intent colpista del coronel Antonio Tejero, que va irrompre amb un nodrit grup de guàrdies civils a l'hemicicle de Congrés mentre es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo. 

Al fracàs del 23F va tenir molt a veure el llavors Cap de l'Estat, Joan Carles I, que es troba residint des d'agost a Abu Dhabi (Emirats Àrabs), on va fugir després que sortís a la llum que tenia un compte a Suïssa amb 65 milions d'euros

L'acte de dimarts, començarà a la una del migdia  al Saló de Passos Perduts amb la intervenció de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. Amb aquesta celebració es vol celebrar la "fortalesa" de les institucions i de la Constitució de 1978, segons ha apuntat ella mateixa aquesta setmana.

Meritxell Batet   EFEMeritxell Batet presidenta del Congrés dels Diputats / EFE

Aquí, Batet rebrà al Rei a la Carrera de San Jerónimo costat del president de Govern, Pedro Sánchez; la presidenta del Senat, Pilar Llop; el president de Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; i el president de Tribunal Suprem i el Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes.

Com sol ser habitual quan acudeix a Congrés, Felip VI, acompanyat dels representants de les altes institucions de l'Estat, accedirà al Palau per la coneguda com a Porta dels Lleons i es dirigirà a l'escriptori del Rellotge per saludar els convidats.

En aquesta llista es troben els ponents de la Constitució, els quatre vicepresidents de Govern; el president del PP, Pablo Casado, en la seva qualitat de cap de l'oposició; els membres de la Taula de Congrés dels Diputats i portaveus dels diferents grups parlamentaris.

Durant la seva intervenció, es preveu que el Felip VI faci una reivindicació i defensa del règim del 1978 tan criticat per les forces independentistes.