El rei Felip VI presidirà dimarts vinent l'acte que ha organitzat el Congrés espanyol per commemorar el quarantè aniversari de l'intent colpista del 23 de febrer del 1981, per i celebrar la vigència de la Constitució espanyola del 1978. L'acte serà una reivindicació del règim instaurat el 1978.

Aquest dimarts es compliran 40 anys de l'intent colpista protagonitzat pel llavors coronel Antonio Tejero, que va irrompre amb un nodrit grup de guàrdies civils a l'hemicicle de Congrés mentre es votava la investidura de Leopoldo Calvo Sotelo, en una situació encara no aclarida totalment.

La presidenta de Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, serà l'encarregada d'obrir aquest acte, que començarà a la una del migdia al Saló de Passos Perduts, i després de la seva intervenció prendrà la paraula el monarca espanyol. Batet rebrà el Rei a la Carrera de San Jerónimo, al costat del president espanyol, Pedro Sánchez; la presidenta del Senat, Pilar Llop; el president de Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; i el president de Tribunal Suprem i del Consell General de Poder Judicial, Carlos Lesmes.

Com sol ser habitual quan va al Congrés, Felip VI, acompanyat dels representants de les altes institucions de l'Estat, accedirà al Palau per la denominada Porta dels Lleons i s'adreçarà a l'escriptori del Rellotge per saludar els convidats. En aquesta llista s'hi troben els ponents de la Constitució, els quatre vicepresidents del govern, el president del PP, Pablo Casado, en la seva qualitat de líder de l'oposició, els membres de la mesa de Congrés dels Diputats i portaveus dels diferents grups parlamentaris.

Això sí, d'entrada ERC, Bildu, Junts, el PDeCAT i la CUP ja han avançat que no assistiran a aquesta cerimònia, i està per veure què faran el PNB i altres partits com Compromís.

L'última vegada que el Rei va anar al Congrés va ser el 2 de febrer de l'any passat per assistir a l'obertura de les Corts Generals de la XIV legislatura. Un any després, hi torna en aquesta ocasió per participar en l'efemèride.