La Junta Electoral Central ha advertit aquest dilluns als regidors independentistes que en el jurament o promesa del càrrec han d’acatar "expressament" i de manera "incondicional” la Constitució espanyola. 

La resolució de la JEC arriba després que l'Associació de Municipis per la Independència hagi proposat als regidors elegits a les eleccions municipals del 26 de maig prendre possessió del seu càrrec jurant o prometent "per la república catalana".

En l'escrit, la JEC recorda als regidors que l'article 9.1 de la Constitución Española estableix que “els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constitució i a la resta de l'ordenament jurídic".

La JEC ha pres la decisió fruit d’una consulta de les entitats constitucionalistes de Catalunya Impulso Ciudadano i Aixeca’t-Levántante contra la campanya de l'AMI.

"Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, manifesto el ferm compromís amb els valors de la República Catalana i declaro que continuaré treballant en la construcció d'una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i territorialment equilibrada", diu el text que proposa l'associació independentista a la presa de possessió dels regidors.

4.192 regidors van jurar el 2015 per la independència

L'organització va enviar als alcaldes dels 786 municipis adherits una carta explicant la campanya i unes targetes amb la fórmula que proposen perquè ho facin arribar als seus regidors. Aquesta iniciativa és semblant a la que ja es va dur a terme a les municipals del 2015, quan l'AMI va animar els regidors independentistes que anessin a prendre possessió a fer-ho prometent o jurant treballar "per la independència". Un total de 4.192 regidors independentistes de 9.077 van utilitzar aquesta fórmula.

Tot i que l'objectiu de la incitativa és demostrar el ferm compromís dels ajuntaments amb el dret a l'autodeterminació, la vicepresidenta de l'entitat, Annabel Moreno, va puntualitzar durant la seva presentació que la fórmula ha d'emprar-se un cop feta la promesa o jurament que preveu l'article 108.8 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per tal que no s'invalidi l'acte de presa de possessió. Segons va explicar aleshores, compten amb l"empara legal" d'un informe jurídic que sosté que d'aquesta manera el jurament no pot ser anul·lat.