El Partit Popular i Ciutadans han tancat un acord programàtic de govern per a Andalusia, mentre que la presidenta andalusa en funcions, Susana Díaz, ha assegurat avui que "evidentment" es presentarà a la investidura per continuar en el càrrec.

El president del PP-A i candidat a presidir la Junta, Juanma Moreno, ha afirmat en el seu compte de Twitter que l'acord programàtic entre totes dues formacions és una "gran notícia aquest dia de Nadal", en referència al document de 90 mesures negociat les últimes setmanes en els grups de treball creats per a això. "El PP i Ciutadans hem tancat totalment un acord programàtic amb mesures de desenvolupament i prosperitat per a un nou govern a Andalusia", ha afirmat Moreno.


Tots dos partits esperen anunciar demà dimecres un pacte global, com era la pretensió del PP, que a més del programa inclogui la mesa del Parlament andalús i la investidura de Juanma Moreno, segons han dit a Efe fonts de la negociació.

Els negociadors de tots dos partits han tancat un acord amb mesures de regeneració democràtica com el límit de mandat, la supressió dels aforaments i una oficina de lluita contra el frau. Entre les mesures econòmiques i financeres, es preveu la bonificació al 99% de l'impost de successions, la rebaixa de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i l'exigència al govern espanyol de la reforma del model de finançament autonòmic.

També hi ha mesures sobre el futur govern de la Junta, com ara la separació de tot càrrec públic que sigui imputat formalment per un delicte de corrupció o la posada en marxa del projecte de Llei de Despolitització de la Junta d'Andalusia, que garanteixi la professionalitat de totes les persones al servei de les institucions públiques andaluses i amb reducció del nombre d'alts càrrecs de la Junta d'Andalusia.

susana diaz psoe - efe

Díaz: "Evidentment em presentaré a la investidura"

Per la seva banda, la presidenta en funcions de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha dit avui dimarts que "evidentment" es presentarà a la investidura per continuar en el càrrec: "Una vegada que hem guanyat les eleccions no faré un Rajoy o una Arrimadas".

En una entrevista a la cadena SER per fer balanç de l'any, Díaz ha dit que es presentarà com a candidata al ple d'investidura perquè s'ha "presentat a unes eleccions per representar dignament els ciutadans", i que ho farà perquè aquest milió de ciutadans" que han votat els socialistes "se senti orgullós".

Ha afegit que per a ella "no hi ha res més important a tenir coherència amb els ciutadans", per la qual cosa, si no aconsegueix governar, serà la portaveu del partit a l'oposició: "Què diré -als votants-, que si no governo me'n vaig?, això seria una falta de respecte".

Díaz ha restat importància als acords de govern fets entre el PP i Ciutadans, ja que necessitarien el suport de Vox, i ha demanat al líder de la formació taronja, Albert Rivera, que es pronunciï sobre aquest hipotètic pacte, "que Casado sembla que el té clar".