El partit nacionalista flamenc, N-VA, ha proposat a la resta de forces del Parlament de Flandes convidar el president en funcions, Carles Puigdemont, perquè exposi la situació a Catalunya davant la comissió d'Afers Exteriors. El partit ja va proposar el setembre una idea similar, però en aquell cas el convidat proposat era el llavors conseller d'Exteriors, Raül Romeva.

Segons explica el diputat flamenc de l'N-VA Karl Vanlouwe en declaracions a l'ACN, la celebració del referèndum de l'1-O i els esdeveniments desencadenats arran de la votació, com els empresonaments de part del Govern, van impossibilitar-ho. "És per això que ara hem proposat escoltar Puigdemont", afirma. Segons matisa, però, encara no han rebut la resposta de la resta de grups, que podrien acceptar-ho o rebutjar-ho. "Probablement", la setmana vinent se sabrà. En qualsevol cas, Vanlouwe assegura que oficialment encara no s'ha fet cap proposta o invitació des del Parlament flamenc a Puigdemont.

(El següent vídeo inclou l'opció de subtítols en català)

El diputat explica que el seu partit també ha proposat convidar l'ambaixadora d'Espanya a Bèlgica, Cecilia Yuste. En qualsevol cas, i en l'escenari que es produïssin les dues ponències, no es farien el mateix dia. "És lògic que puguem escoltar les dues parts", ha apuntat Vanlouwe.

Si bé hi ha consens en la iniciativa de convidar l'ambaixadora espanyola, encara no hi ha una resposta oficial de la resta de partits sobre si convidar o no a Puigdemont. "Quan l'N-VA va proposar invitar Raül Romeva, la resta de partits van acceptar-ho", recorda el diputat.

Segons fonts coneixedores del funcionament del Parlament flamenc, la comissió d'Afers Exteriors proposa durant les sessions d'agenda possibles convidats, com ara ambaixadors, per tractar qüestions d'actualitat que poden afectar els països que representen. "Tothom pot fer propostes, normalment debaten a porta tancada i intenten que hi hagi consens sobre les propostes com aquesta, però si no n'hi ha, es vota", expliquen.

En cas que no hi hagués consens, caldria que una majoria de diputats de la comissió hi votés a favor. Dels 15 diputats que en formen part, 6 són de l'N-VA, 4 dels cristianodemòcrates (CD&V), 2 dels liberals flamencs (VLD), 2 dels socialistes i un dels verds. Un cop s'aprova la proposta, expliquen les mateixes fonts, la invitació s'envia habitualment des de la presidència del Parlament flamenc. Socialistes i liberals recelen de la idea de convidar Puigdemont.