La vicesecretària primera del PSC i candidata a liderar el partit, Núria Parlon, ha proposat que en un termini màxim de dos anys es faci un referèndum a l'Estat sobre la reforma de la Constitució en clau federal que proposen els socialistes.

El primer pas per aconseguir el referèndum és configurar un govern de canvi a Espanya com més aviat millor per obrir una ponència al Congrés en la qual partits i agents socials i econòmics debatin la proposta del PSOE, ha dit Parlon en una entrevista d'Europa Press.

Creu que aquest procés de debat podria culminar en 24 mesos, després dels quals els partits redactaran uns eixos bàsics per apuntalar una posterior reforma de la Constitució: "En dos anys hauríem de poder votar aquesta proposta d'acord a Catalunya i a la resta d'Espanya".

La també alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet defensa que aquesta opció és la que representa una majoria social a Catalunya, que desitja un canvi d'estatus i que no se sent representada "ni per l'immobilisme del PP ni el rupturisme dels independentistes".

Arriscar-se

Parlon és conscient que fixar una data per fer un referèndum és arriscat, però defensa que posar terminis obligarà als socialistes a ser molt més actius a l'hora de tenir sobre la taula l'acord: "Ja hem superat el procés d'indefinició i ara tenim clar que els catalans acabaran votant, però un acord amb garanties democràtiques".

Parlon anhela que aquest referèndum, que marcaria el punt de començament perquè tots els partits abordessin la reforma de la Constitució, inclogui dos principis clau: que Catalunya és una nació i que Espanya té un caràcter plurinacional i que cal un nou model de finançament que garanteixi benestar social i competitivitat.

Preguntada per si hi ha discrepàncies en el si del partit per considerar que Catalunya és una nació, Parlon ha defensat que "la majoria de la gent del PSOE té clar que Catalunya és una nació i té identitat pròpia", i ha destacat que el problema neix quan es confon el terme nació amb el d'autodeterminació o "dret a decidir".

Reforma constitucional

Defensa que la reforma constitucional "ha d'interpel·lar directament Podem, que parla d'un referèndum però no concreta ni la pregunta ni la manera", però és molt necessari per treballar una proposta d'acord que permeti modernitzar l'Estat.

Admet que "el problema que fa que la proposta socialista no tingui pes és que no està escrita i no es pot comentar", i per aquesta raó considera que cal redactar-la amb urgència partint del diàleg i l'acord: apunta que com més aviat es faci, abans es podrà lluitar a Catalunya contra la idea que l'Estat només és el PP.

Interpel·la els independentistes

Sigui com sigui, per començar a desbloquejar les relacions entre l'Estat i la Generalitat, Parlon afirma que cal que es configuri un Govern alternatiu liderat pel PSOE i per a això "han de col·laborar tots els qui no volen que segueixi Mariano Rajoy". "Interpel·lo els independentistes i també C's", que sempre han criticat el Govern del PP i haurien de facilitar la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Sense fer renúncies, "cal arribar a un temps de treva política que permeti, d'una banda, formar un govern alternatiu al del PP i, per l'altra, obrir un procés de debat per arribar a un acord" sobre la reforma de la Constitució i la modernització de l'Estat.