La crisi del coronavirus inevitablement marcarà la nova legislatura al Parlament de Catalunya. Tradicionalment, la sessió constitutiva de la cambra catalana que dona el tret de sortida a un nou mandat és un dels moments més solemnes que viu el Parlament, però enguany la Covid obligarà a replantejar-lo. Tot i això, la Diputació Permanent està treballant per celebrar la constitució a l'auditori de la cambra amb els 135 diputats presencialment.

A l'espera de la reunió que es farà aquest dijous entre els membres de la Mesa, la proposta que hi ha ara sobre la taula és que tots els electes hi siguin físicament respectant les mesures de prevenció contra el coronavirus. Segons l'ACN, demà es plantejarà aquesta opció als representants dels grups parlamentaris. Algunes fonts expliquen que s'ha proposat l'auditori perquè és un espai diàfan amb senyal tancat de televisió, mentre que altres opcions com combinar el saló de plens i els passadissos presenten més dificultats, ja que els diputats han de votar dins d'una urna.

Aquesta sessió constitutiva ha d'escollir els membres de la nova Mesa del Parlament, començant pel president de la cambra, els dos vicepresidents i els quatre secretaris. Serà aquesta futura Mesa la que haurà de decidir el format de la sessió d'investidura del proper president o presidenta de la Generalitat. La sessió constitutiva estarà presidida per la mesa d'edat, formada previsiblement pel diputat d'ERC Ernest Maragall, com a representant de més edat, i els dos més joves, entre els quals hi ha el gironí Alberto Tarradas, de Vox.

mesa parlament reunió - acn

Imatge: Una reunió dels membres de la Mesa del Parlament / ACN

El calendari del nou Parlament

El Parlament s'ha de constituir com a molt tard dins dels 20 dies hàbils següents a les eleccions, per tant el 12 de març. En aquesta primera sessió s'escullen el president o presidenta del Parlament, els dos vicepresidents i els quatre secretaris de la Mesa.

La investidura del nou president o presidenta ha de començar dins dels deu dies hàbils següents a la constitució. Un termini que acabaria el 26 de març si la cambra es constituís exhaurint el termini de vint dies.

En cas que el candidat a la presidència no aconseguís el suport de la majoria absoluta dels diputats (un mínim de 68 escons), es pot sotmetre dos dies després a un segon debat i votació en què n'hi ha prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra.

La sessió constitutiva és el primer ple de la legislatura i l'haurà de convocar el vicepresident del Govern en funcions, en substitució del president. Abans, els diputats proclamats electes hauran d'haver accedit al ple exercici de la condició de parlamentaris; per fer-ho, cal que lliurin la credencial expedida per la junta electoral al registre del Parlament, que jurin o prometin per escrit respectar la Constitució i l'Estatut, i que presentin les declaracions de béns i de càrrecs i activitats.