El Parlament ha rebutjat aquest dimecres, amb els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP i els vots en contra de l'oposició, la Proposició de Llei de reforma de la Llei del Consell de Garanties Estatutàries presentada per Catalunya Sí que es Pot. 

El grup proposava reduir el nombre de diputats necessaris per demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries i ampliar el termini dels grups per demanar-lo, així com també ampliar el termini per emetre el dictamen, de set dies a un mes.

Segons ha reconegut el portaveu de la formació, Joan Coscubiela, la proposta pretenia “reaccionar davant els canvis en el reglament i reforçar els drets de les minories parlamentàries”. CSQP ha manifestat en nombroses ocasions la seva oposició a la reforma del reglament plantejada per Junts pel Sí i la CUP, que permetrà aprovar per lectura única i a instàncies d'un sol grup una proposició de llei, ja que consideren que "degrada la funció del Parlament".

De fet, la reforma del reglament permetria aprovar per lectura única les lleis de desconnexió i és per això que, davant aquesta hipòtesi, Catalunya Sí que es Pot ha presentat la proposició de llei de reforma. "Si s'aprova la reforma del reglament, la llei de transitorietat jurídica es podria aprovar per lectura única i amb majoria simple", ha reconegut Coscubiela.

Així, la proposta de Catalunya Sí que es Pot ha quedat rebutjada en aprovar-se l'esmena a la totalitat presentada per Junts pel Sí. L'encarregat de defensar-la ha estat el diputat Jordi Orobitg, que ha assegurat que tot i que no volen suspendre el Consell de Garanties, tampoc es posicionaran al costat dels qui "pretenen obstaculitzar" les seves iniciatives. 

Amb l'aprovació de l'esmena a la totalitat de Junts pel Sí ha quedat rebutjada automàticament l'esmena a la totalitat amb una proposició de text alternatiu de la CUP, en què demanaven la suspensió del Consell de Garanties Estatutàries, ja que ha adoptat un “paper censurador de la voluntat popular” en tant que depèn d’un Estatut diferent del que va votar la ciutadania de Catalunya.  

El diputat de la CUP Benet Salellas ha justificat la posició del seu grup al·legant que "defensar el Consell de Garanties és emmordassar la sobirania d'aquest país". Així mateix, ha destacat que la raó de ser d'aquesta legislatura era crear un procés constituent i, en aquest marc, ha qüestionat la idoneïtat de l'òrgan parlamentari.

L'oposició en bloc contra Junts pel Sí i la CUP

L'esmena a la totalitat de Junts pel Sí ha estat rebutjada per Ciutadans, PSC i el PP català, que han manifestat el seu suport a la proposició de llei presentada per CSQP. De la mateixa manera que ho ha fet Coscubiela, José María Espejo-Saavedra, diputat de Ciutadans, ha assegurat que la reforma del reglament vol limitar els drets de les minories i ha afirmat que respon a la "covardia del Govern, ja que no vol presentar un projecte de llei de transitorietat jurídica perquè saben què passarà".

Des del PSC han arremès contra la CUP i el portaveu adjunt de la formació, Ferran Pedret, ha assegurat que els anticapitalistes "volen emmordassar el Consell de Garanties, que és l'òrgan que vetlla perquè el Govern no trepitgi els drets dels diputats ni els ciutadans als quals representen".

Per la seva banda, la diputada popular Esperanza García ha posat en relleu els punts en comú dels grups de l'oposició i ha mantingut que "Junts pel Sí i la CUP volen instrumentalitzar el reglament per aprovar lleis amb fins il·legals".