Rebuig a la llei mordassa. El Parlament ha deixat clara la seva postura en relació amb la normativa aquest dijous. De fet, el Govern de la Generalitat ja ha manifestat recentment en diverses ocasions la seva voluntat de deixar d'aplicar la llei mordassa en aquelles manifestacions pacífiques. Tot i que la legislació és encara vigent a tot l'Estat, la conselleria d'Interior, dirigida per Esquerra Republicana, vol deixar de sancionar en aquelles protestes sense aldarulls i garantir també la feina dels mitjans de comunicació, que en nombroses ocasions s'ha vist dificultada per la resposta dels Mossos d'Esquadra. Per fer-ho, el Govern es justifica afirmant que el Tribunal d'Estrasburg l'empara per no haver d'aplicar la normativa espanyola.

En aquest sentit, la cambra catalana ha aprovat avui, amb el suport de les tres formacions independentistes (Esquerra Republicana, Junts i la CUP) i els comuns, una moció en què el Parlament "es ratifica en la jurisprudència que emana del Tribunal Europeu de Drets Humans i altres òrgans jurisdiccionals en què l'exercici lliure dels drets fonamentals no pot ser mai considerat un delicte, ni tampoc les conductes pacífiques que siguin sancionables". Aquest punt del text ha rebut l'abstenció del PSC i el vot contrari de Vox, Ciutadans i el Partit Popular.

D'aquesta manera, el Parlament també ha instat la Generalitat a aplicar "de manera efectiva" aquest canvi de criteri, així com a "monitoritzar i assegurar que l'aplicació d'aquests canvis de criteris jurídics es realitza sota els principis de claredat, previsió i no arbitrarietat. Més enllà, la cambra catalana també ha enviat un avís directe al Govern central, instant-lo a derogar-la i substituir-la per una legislació "més garantista" que incorpori mesures per prohibir el perfil racial en les polítiques de seguretat.

La defensa d'Elena

Sobre mobilitzacions i les seves conseqüències també en va parlar el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una pregunta durant la sessió de control del PSC fa dues setmanes, després de la notícia de la intenció del Govern de no aplicar la llei Mordassa emparant-se en sentències europees i del Tribunal Constitucional: "No té cap sentit que quan una persona es manifesta pacíficament pugui ser sancionada", declarava el titular d'Interior en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El PSC va exigir al Govern complir amb la llei Mordassa i així no complicar les coses, i llavors Elena va retreure al PSC que es comprometés en el seu moment a derogar la llei Mordassa i ara reclami aplicar-la amb la màxima rigidesa: "No em sorprèn que no l'hagin derogat, però sí que siguin els principals garants que es compleixi amb la màxima rigidesa, amb mà de ferro", ha dit Elena, i ha recordat que anys enrere els socialistes deien que aquesta llei era més pròpia de règims de l'Hongria d'Orbán que d'un règim democràtic. 

Així, va explicar que totes les administracions fixen criteris d'interpretació en el compliment de lleis i normes, i que els que han establert amb relació a la llei Mordassa van en la línia del que marca el Tribunal Constitucional sobre els drets humans i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).  A més, va remarcar que aquests criteris els ha avalat el gabinet jurídic de la Generalitat i els lletrats del Parlament.