Nou fracàs de Ciutadans. La formació espanyolista ha continuat la seva ofensiva contra l'independentisme i els seus suposats contactes amb russos, portant aquesta qüestió al ple del Parlament, però no ha tingut l'èxit que s'esperava. Així, els taronges han presentat una moció a la cambra catalana que defensava la idoneïtat que el Parlament posés en marxa "una comissió d'investigació per escatir la veritat dels contactes haguts entre diverses formacions polítiques i el Kremlin". El text fa referència d'aquesta manera al relat que propugna la dreta unionista i els mitjans de comunicació afins, i que vol vincular l'entorn de Carles Puigdemont amb uns suposats contactes russos. Aquest punt de la moció, però, no ha tirat endavant gràcies a l'oposició de les tres formacions independentistes (ERC, Junts i la CUP), mentre que el PSC, Cs i el PP hi han votat a favor, i Vox i els comuns s'han abstingut.

En la seva intervenció al ple del Parlament, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha afirmat que només amb aquesta comissió seria possible recuperar la vocació europeista de Catalunya: "Mentre Puigdemont i companyia continuïn avergonyint els catalans per Europea, no podrem defensar aquesta vocació". També ha aprofitat per criticar aquells independentistes que han volgut vincular Espanya i Rússia després de la invasió d'Ucraïna, i ha lamentat que l'expresident de la Generalitat reconegués les declaracions d'independència de Donetsk, Lugansk i Crimea: "El dret internacional prohibeix les declaracions unilaterals", ha avisat. "Intentar menysprear les constitucions i atacar l'estat de dret com es va fer aquí és una forma molt dolenta de fer política".

Aquest mateix relat ha estat comprat per la resta de formacions de la dreta espanyolista. Així, Vox ha titllat de "repugnant que el separatisme català hagi coquetejat amb Rússia", i ha anat més enllà, advertint que aquests independentistes haurien de ser a la presó per traïdors, mentre que el Partit Popular ha compartit el seu suport íntegre a la moció. El PSC i els comuns s'han limitat a defensar la necessitat d'una comissió d'investigació, mentre que el rebuig ha estat clar per part de les formacions independentistes. Junts ha acusat Ciutadans de fer aquestes acusacions sense tenir proves, Esquerra Republicana ha replicat assegurant que els contactes dels amics de Putin a Europa són l'extrema dreta, i la CUP ha aprofitat per criticar també la "política expansionista i bel·licista de l'OTAN, Estats Units i l'Estat espanyol".

Cap punt aprovat

De fet, la moció de Ciutadans ha vist com fracassava en tots els seus punts. Notablement, un dels punts que ha caigut gràcies a la majoria independentista ha estat un que feia una crida als partits polítics que hagin tingut "contactes estrets amb el Kremlin i han rebut finançament per a les seves activitats" a fer-ho públic. Tampoc ha prosperat l'intent de declarar el Consell per la República i el seu Ministeri Lliure d'Exteriors com una "closca buida que no representa ningú". I la cambra catalana ha rebutjat, també, un altre punt que volia condemnar l'agressió russa a Ucraïna, però fent-ho en la base que la guerra "va començar amb el suport del Kremlin a les declaracions unilaterals d'independència" de Crimea, Donetsk i Lugansk, en un clar intent de condemnar el dret a l'autodeterminació.

Condemna de Rússia sense Vox

En canvi, el Parlament sí que ha aconseguit aprovar una altra moció (aquesta, de Junts) que condemnava de forma molt més neutra la "invasió de Rússia sobre Ucraïna, l'ús de la violència armada contra la població civil, i exigeix la fi de les hostilitats", un punt que ha rebut el vot favorable de totes les formacions excepte Vox, que s'ha abstingut. La ultradreta ha desaprofitat, doncs, una segona oportunitat per oposar-se a l'atac rus. Una àmplia majoria parlamentària també ha votat a favor de donar suport a Ucraïna perquè adquireixi l'estatus de país candidat a ser membre de la Unió Europea.