Ciutadans sembla fixat amb convertir les sol·licituds de compareixença en la seva tàctica a seguir. La setmana passada reclamava que quatre membres de l'entorn de Carles Puigdemont acudissin al Parlament per donar explicacions sobre les acusacions de Gabriel Rufián, que vinculava el Govern amb uns suposats contactes russos. Ara, els interpel·lats són la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alzina, el delegat de la Generalitat a la Unió Europea, Gorka Knörr, i la delegada adjunta, Erika Casajoana. El motiu, però, no és les relacions amb el Kremlin, una narrativa adoptada per la dreta espanyolista i els mitjans de comunicació afins, sinó unes declaracions que va fer Casajoana al Parlament Flamenc aquest dimarts.

 

 

Concretament, la delegada adjunta va comparar l'actitud del govern espanyol amb el rus. En una intervenció recollida pels taronges en un vídeo, Casajoana reclama que la Unió Europea "defensi els valors europeus amb la mateixa energia i convicció a Belarús, Ucraïna i Moscou que a Catalunya, perquè no es pot dir als ucraïnesos que són els campions de valors europeus, i després, quan Espanya els trepitja, mirar cap a un altre costat". La delegada adjunta, acompanyada a l'acte per Knörr, també va comparar la situació que va donar-se quan la policia va prohibir l'entrada d'aficionats culers amb samarretes i altres peces de roba groga a un estadi de futbol a Madrid amb la detenció d'un manifestant rus per mostrar un paper blanc. Casajoana també s'ha referit explícitament a Ciutadans, acusant-los de ser "molt de dretes quan es tracta de temes catalans". "Volen prohibir el català a les escoles, volen perseguir a tothom, van néixer per lluitar contra els catalans", va advertir.

Ciutadans, "enemic dels catalans"

Així, els taronges han lamentat greument les seves paraules, exigint a Casajoana, però també a Gorka Knörr i Victòria Alsina, que compareguin a la Comissió d'Acció Exterior, Transparència i Cooperació per "donar explicacions" sobre aquestes declaracions, en què es va fer, segons Ciutadans, "un paral·lelisme de les relacions del conjunt d'Espanya amb la Comunitat Autònoma de Catalunya amb l'agressió de la Federació Russa envers la República d'Ucraïna". A més, en el document també volen que es pronunciïn sobre les paraules de Casajoana per haver "titllat el grup parlamentari de Ciutadans com a 'enemic dels catalans'".

Explicacions de l'entorn de Puigdemont

Els taronges ja van demanar la setmana passada que un total de quatre persones acudissin a la cambra catalana per explicar-se. Totes elles, de l'entorn de Carles Puigdemont. En concret, els interpel·lats són la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; la directora de l'Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Moscou, Elena Palaguina; el director de l'Oficina de Turisme de l'Agència Catalana de Turisme als Països de l'Est, Mikhail Sidorov; i el cap de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay. Segons el document registrat per Ciutadans, els tres primers hauran de detallar les gestions realitzades per la Generalitat a la capital russa durant els darrers cinc anys. Mentrestant, Alay haurà d'aclarir les informacions aparegudes a la premsa sobre els seus viatges a Rússia per "aconseguir el suport" del govern de Vladímir Putin al moviment independentista.