El Parlament ha aprovat donar "suport explícit" al president a l'exili, Carles Puigdemont, en una proposta de resolució conjunta d'ERC i Junts que ha rebut el vot a favor de la CUP.

Per contra, tot l'unionisme hi ha votat en contra, inclosos els comuns, que no han dubtat en posicionar-se de la mateixa manera que el PSC, Vox, Ciutadans i el PP.

La legitimitat de Puigdemont

El text constata que "el Molt Honorable President Carles Puigdemont i Casamajó fou escollit per la majoria absoluta del Parlament el 10 de gener de 2016 i va superar una qüestió de confiança el 29 de setembre de 2016".

Aragonès Puigdemont / Efe

Puigdemont va rebre el suport del president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la seva posada en llibertat a Sardenya / Foto: Efe

També recorda que "va ser avalat, arran del resultat de les eleccions del 21 de desembre de 2017, que van configurar una majoria parlamentària independentista, per a ésser el legítim candidat del Parlament a la presidència de la Generalitat de la dotzena legislatura".

Denuncien la persecució

Així mateix, el Parlament ha denunciat que Puigdemont i la resta d'exiliats "han estat perseguits per operacions de l’Estat en les quals hi han participat diverses instàncies judicials i policials".

En aquest sentit, el text recalca que "ni els jutges alemanys, belgues, ni tampoc ara els italians, han admès la mesura de l’empresonament de Puigdemont". "Sempre que la justícia espanyola ha intentat forçar una detenció i posterior empresonament, els tribunals d’arreu d’Europa han rebutjat la mesura i sempre l’han deixat en llibertat", recorda. 

El Parlament ha exigit, doncs, "que cessin les ingerències del Govern de l’Estat davant les instàncies jurisdiccionals i el Tribunal Constitucional, que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels representants del poble de Catalunya i la que fou legítimament expressada en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre", en referència a la detenció del president a L'Alguer.

"La necessitat de preservar la independència judicial en tots els països de la UE, i en particular a l’Estat Espanyol, assenyalat en diverses vegades com un dels pitjors de tota la Unió pel que fa a la separació de poders. El Consell d’Europa ha advertit per la seva manca d’atenció en l’aspecte d’independència judicial", recorda la proposta.

Per últim, la proposta posa en valor la feina de Puigdemont "al capdavant del Consell per la República, legitimant la institució que té per objecte impulsar activitats de caràcter polític, social, cultura i econòmic destinades a la implantació i materialització d’un Estat independent a Catalunya en forma de república".

 

Imatge principal: el president a l'exili, Carles Puigdemont / Foto: Europa Press