El Parlament ha aprovat aquest dijous el projecte de llei del Pla estadístic 2017-2020 i de modificació de la llei d'estadística amb el suport, en la majora de l'articulat, de tots els grups.

El Pla és l'instrument d’ordenació i de planificació de l’estadística per als propers quatre anys per a investigació científica i l'avaluació de polítiques públiques. És el sisè que es tramita al Parlament de Catalunya.

Recel de PP i C’s

Els diputats del PP i C's han mostrat recel per l'ús que es pugui fer de les dades personals. Tant pel popular Juan Milián com per Alfons Sánchez, de la formació taronja, "el full de ruta pot posar en perill la intimitat dels catalans". "Per què vol l'Idescat dades personals sinó per fer estadística? Ha de ser així, està en joc la intimitat", ha advertit.

De fet, al mes de novembre el grup parlamentari de C’s va demanar al Consell de Garanties que es pronunciés sobre aquest projecte de llei d’estadística. La petició d’aquest informe jurídic va obligar a posposar la votació final del projecte de llei que ja estava programat per al mes de novembre i, fins i tot, constava en l'ordre del dia.

C’s ja va argumentar aleshores que la llei superava el marc competencial català i que no respectava la llei estatal de protecció de dades.

Defensa de la CUP

Des de la CUP, Eulàlia Reguant els ha demanat no confondre secret estadístic i protecció de dades i ha garantit que el secret estadístic "hi és amb full de ruta o sense".