El Parlament ha rebutjat aquest dijous la sentència als líders del procés i ha exigit a l'Estat que reprengui el diàleg amb el Govern català. La moció, presentada per ERC, ha rebut el suport de JxCat en el seu conjunt, mentre que els Comuns i la CUP hi han votat a favor o s'han abstingut en funció del punt. Els grups unionistes, per la seva banda, hi han votat en contra en bloc.

Pel que fa a la sentència, tots quatre grups, independentistes i comuns, han aprovat el punt que rebutja la condemna als líders independentistes per "injusta" i han considerat que s'ha tractat d'un "judici polític" i d'una "causa general contra l'independentisme". A partir d'aquí, les votacions de comuns i cupaires han estat diferenciades per motius diferents. 

La CUP s'ha desmarcat en alguns punt argumentant que la moció era "de mínims", ja que no parla d'autodeterminació, mentre que els comuns han volgut marcar distàncies amb alguns dels posicionaments més durs de la moció contra l'Estat.

Els comuns eviten posicionaments durs contra l'Estat

El text aprovat, en mig d'un nou context electoral, considera que el judici als líders del procés ha estat "arbitrari" i "esbiaixat" i apunta que la gestió que se n'ha fet per part del Suprem és "més pròpia d'un sistema judicial autoritari que té com a principal missió garantir els interessos d'una determinada ideologia que no d'un sistema judicial d'una democràcia avançada". En aquest punt, la CUP hi ha votat a favor mentre que els comuns s'han abstingut. 

També els tres grups independentistes, sense els comuns, han votat a favor d'exigir a l'Estat que aturi el trasllat d'agents dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat amb l'"únic objectiu de crear un clima d'excepció per tal de limitar els drets fonamentals de manifestació i protesta".

La CUP es despenja de al crida al diàleg

Per contra, la CUP s'ha despenjat de les peticions de diàleg amb l'Estat, però aquí ERC i JxCat han trobat el suport dels comuns i s'ha aconseguit aprovar també aquesta part de la moció.

Concretament, el text aprovat insta a reprendre "el diàleg entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat per trobar una solució política a un problema polític". A més, rebutja l'"estratègia de coacció institucional", que considera que fa l'Estat, i que asseguren que només "contribueix a cronificar el conflicte i degradar la democràcia". Aquí, la CUP s'ha despenjat i s'ha abstingut, però els comuns hi han votat a favor, pel que també s'ha aprovat.

Aquesta ha estat la primera moció aprovada al Parlament contra la sentència, que es va fer pública el passat 14 d'octubre i que condemna als líders independentistes a més de 100 anys de presó.