Ni tan sols el redactat administratiu i distant habitual de les actes oficials escapa a la tensió que es va arribar a concentrar en les dues reunions de la Mesa del Parlament del passat 27 de gener on es va sentenciar la retirada de les credencials de diputat al president, Quim Torra. Les actes de la reunió, a les quals ha tingut accés ElNacional.cat, mostren la disputa entre el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, i el vicepresident, Josep Costa, de JxCat, mentre els representants de Cs i PSC s'alineaven rere l’informe del secretari general del Parlament, Xavier Muro, amb què es retirava l’escó a Torra en aplicació de la decisió del Tribunal Suprem sobre l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC).

La primera reunió de la Mesa es produeix a les 12,45 del matí, segons consta en el document. L’escrit del secretari en què es donava ordre de retirar l'escó al president s’havia fet públic unes hores abans. Aquell mateix matí, JxCat assegurava desconèixer aquella decisió i que se n’havia assabentat pels mitjans de comunicació.

Després que Torrent fa avinent a la reunió que havia rebut l’escrit del secretari general adreçat a la Mesa i que l’ha incorporat a l’ordre del dia, el mateix Muro informa del contingut i que havia traslladat a l’administració parlamentària “la decisió de dur a terme totes les actuacions que d’ella en depenguin per donar compliment a l’acord de la JEC”.

Directrius del president?

Immediatament comencen els retrets. Costa recorda que “l’article 244 del Reglament diu que el secretari general actua sota la direcció del president del Parlament o de la Mesa”, per la qual cosa “pregunta si el secretari general ha rebut directrius del president en aquest cas, atès que és obvi que no les ha rebut de la Mesa”.

La tensió entre JxCat i el secretari general ve de lluny. Aquest grup no ha amagat mai els recels cap a Muro després de nombroses decisions davant les quals ha discrepat ja des de l'inici de la legislatura, com el gener del 2018 quan els lletrats es van posicionar contra la investidura de Carles Puigdemont. De fet, en diferents ocasions i fins i tot en les darreres setmanes, fonts d'aquest grup asseguraven que havien demanat al president que cessés Muro del càrrec i en nomenés un nou responsable.

Aquest 27 de gener és el mateix Muro qui, segons recull l’acta, s’encarrega de respondre al representant de JxCat. Nega que el seu escrit estigués guiat per cap directriu i explica “que, com a cap superior de l’administració parlamentària, ha exercit les funcions que li són pròpies, que se sotmeten a instruccions genèriques”, entén que en aquest cas concret “aquestes funcions són mínimes i de caràcter administratiu”.

Costa recorda que el ple i la Mesa del Parlament s’havien pronunciat en sentit contrari al que ho feia l’escrit del secretari general i proposa que la Mesa deixi sense efecte la seva ordre. Demana a més presentar un segon recurs contenciós administratiu contra la resolució de la JEC.

Aquí és Torrent qui respon i argumenta que la decisió del secretari general és de caràcter tècnic i que la Mesa no es pot pronunciar sobre aquest tipus de decisions, traspassant la responsabilitat política als funcionaris. De la seva banda, Muro insisteix que el seu escrit no dona ni treu efectivitat a la decisió de la JEC. Finalment, Torrent proposa prendre nota de l’escrit del secretari general.

Tot seguit, intervé la diputada Maria Sirvent de la CUP, que apel·la a l’informe previ dels serveis jurídics, segons el qual, Torra manté la condició de diputat i reclama seguir defensant aquest criteri. La CUP no forma part de la Mesa, però pot participar a les reunions amb veu i sense vot.

Muro insisteix que les circumstàncies han canviat. Que les “consideracions de fons són igualment defensables” però s’hi ha afegit la interlocutòria del Suprem i el nou acord de la JEC.

Sirvent insisteix, però, que els arguments de l’informe dels Serveis Jurídics continuen sent perfectament vàlids malgrat aquests nous elements.

Decisió administrativa, sense votació

El president del Parlament intenta tancar el debat assenyalant que “no voldria afegir res més al que ja ha estat dit”, però Costa no es dona per satisfet i reclama que es voti la proposta que s’ha presentat per escrit.

Torrent replica que no és pertinent el debat polític sobre l’escrit del secretari general, atès que “tindrà repercussió únicament en l’esfera administrativa del Parlament”. I aquí, és on el vicepresident torna a saltar per advertir que “és una falta de respecte dir que el que s’està dilucidant és una qüestió administrativa i no parlamentària”.

El president precisa que es referia a l’escrit i que ningú no nega que tingui afectació sobre els drets fonamentals dels diputats.

El secretari primer, Eusebi Campdepadrós, de JxCat, adverteix que “s’està produint una vulneració de l’article 2 de la Constitució Espanyola, que consagra el dret a l’autonomia i, com a conseqüència d’això, de la potestat d’autoorganització de la Generalitat i de l’autonomia de la cambra”.

A les 13,05h s’aixecava la reunió de la Mesa. I ho fa després de 20 minuts de discussió amb les espases en alt. El ple del Parlament estava convocat per a 1 hora i 55 minuts més tard, a les 3 de la tarda.

En començar el ple, Torra va demanar parlar davant de l’hemicicle per reclamar que es revertís la decisió de retirar-li l'escó ja que, en cas contrari, es posaria en risc la continuïtat de les institucions. La seva intervenció va ser rebuda amb aplaudiments dels diputats de JxCat dempeus mentre que els d’ERC ni es van aixecar ni el van aplaudir. El trencament tenia ja la seva imatge gràfica. Va ser el començament d’un ple amb diferents interrupcions. En una d'aquestes pauses, es va reunir de nou la Mesa perquè JxCat va reclamar un altre cop que es reconsiderés la decisió de retirar l'escó a Torra.

No es decideix, en pren nota

L’acta situa aquesta segona reunió a les 16,25h. Torrent exposa la petició de JxCat de reconsiderar la decisió, però adverteix que des del seu punt de vista no existeix cap decisió, perquè al matí no s’ha pres un acord de la Mesa. “Simplement el que s’ha fet és prendre nota d’un escrit per part del secretari general”, afegeix. Per tant considera que, segons el seu criteri, aquesta sol·licitud de reconsideració hauria de “no ser admesa a tràmit”.

El secretari general pren la paraula tot seguit per recordar l’article 38 del Reglament que assenyala exactament això que acaba d’exposar el president. Muro afegeix que “no és conscient que s’hagi pres cap decisió, sinó simplement s’ha pres coneixement d’uns escrits, i creu recordar que el president deia que es prenia coneixement i que no s’adoptava cap decisió ni resolució al respecte”. Per tant, si no hi ha decisió, no hi pot haver reconsideració.

El president demana el parer de la resta de grups, mentre Costa reclama que es posicioni abans la Junta de Portaveus. Però els grups comencen a pronunciar-se. El secretari segon, el socialista David Pérez dóna suport als arguments de Torrent; el vicepresident segon, Joan Garcia, de Ciutadans, també; igual com la secretària quarta, la republicana Rut Ribas, i la secretària tercera, Laura Vílchez, de Ciutadans.

Vulneració de la llei

Un cop constatada la solitud de JxCat a la Mesa, Costa insisteix a considerar “preocupant que a la Mesa es digui que la pèrdua de la condició de diputat d’un membre de la cambra no és una qüestió parlamentària”. Assegura que “el precedent que s’està assentant és gravíssim i apel·la a la responsabilitat de tots els membres d’aquesta Mesa i als membres dels serveis Jurídics”, que és molt greu “que es pugui inhabilitar un diputat del Parlament de Catalunya i es digui que no és una qüestió parlamentària”. Reclama als serveis jurídics en base a quin precepte o jurisprudència la pèrdua de la condició de diputat no és una qüestió parlamentària, quan es tracta de “la qüestió bàsica, essencial, de la representació democràtica”. Segons s’assenyala en l’acta, Costa reclama que els serveis jurídics ho justifiquin “perquè sinó s’estan prenent decisions que vulneren la llei d’una manera flagrant”.

Aquí és el lletrat major, Joan Ridao, qui intervé per assenyalar que s’està examinant un escrit de reconsideració i que és a això al que s’ha referit el secretari general. “Perquè no s’està parlant de la qüestió de fons”, explica. Insisteix que la Mesa no ha pres cap decisió i, fins i tot encara que hagués estat així, no tots els acords són reconsiderables.

Només Campdepadrós, secretari primer, de JxCat, intervé per afegir-se als arguments de Costa per defensar la reconsideració. Recorda que Costa havia demanat a la reunió del matí una votació dels escrits, i la Mesa no havia acceptat, la qual cosa és, per tant, en si mateixa una decisió de la Mesa. Campdepadrós se suma a la petició de convocar la Junta de Portaveus abans de debatre-ho a la Mesa.

El lletrat major insisteix que no hi ha hagut ni acord ni votació i que només s’ha decidit prendre nota dels escrits dels grups i del del secretari general.

Cessat, sense que s'acordi

Aquest argument dona peu a una nova onada de protestes de Costa que insisteix que és justament això el que denuncia, “que es pretengui que se cessa un diputat sense prendre cap acord, quan s’està privant a un diputat de la seva condició, que és el més essencial en una democràcia”. “I, per tant, com que hi ha la voluntat política d’això no es pot fer la ficció que no s’ha adoptat un acord”, afegeix Costa que retreu que s’ha exterioritzat de manera clara, entre d’altres a través de la comunicació del president davant del ple, que s’ha privat un membre de la cambra de la seva condició de diputat.

Davant d’aquesta insistència és el socialista David Pérez qui pren la paraula per recriminar a Costa que “la culpa és de tothom menys del grup de JxCat” i demana “una reflexió sobre si aquesta manera de gestionar la situació és la més adequada per la pròpia institució”. Pérez insisteix que no ha estat la Mesa ni el president del Parlament ni cap dels grups qui ha cessat Torra, sinó una decisió judicial.

"Fingir" que no hi ha un acord

Costa discrepa del secretari segon i replica que la decisió de la JEC és “manifestament il·legal i sense fonament” i que el que fa és demanar al Parlament que executi el cessament d’un diputat. Assegura que la JEC “no diu que aquest diputat ja no és membre de la cambra i que el Parlament no cal que prengui cap decisió”. “Justament requereix a la cambra, en la figura del president, perquè adopti una sèrie de mesures per fer efectiva aquesta pèrdua de la condició de diputat. Si el Parlament no ha adoptat cap mesura per fer perdre la condició de diputat, ho segueix essent, però és evident que la decisió d’aquesta cambra és que no ho sigui. I no es pot fingir que no s’ha adoptat cap acord”, conclou.

La mesa conclou amb una intervenció del vicepresident segon, de Cs, que recorda la denúncia que es va fer sobre pressions als treballadors públics i acusa el president de la Generalitat d’haver assenyalat el secretari general del Parlament. Considera això intolerable i retreu que Torrent l’hauria d’haver cridat a l’ordre.

A les 17 hores, el president del Parlament aixeca la reunió de la Mesa, que ha durat 35 minuts, i es reprén el ple on, per primer cop, Torra ja no podria votar com a diputat i la legislatura quedaria penjant d’un fil.

Dos dies més tard el president va anunciar en una compareixença a la Galeria Gòtica que la legislatura ja no té més recorregut polític i un cop aprovats els pressupostos anunciarà la data de les eleccions. El compte enrere per al final de la legislatura, s'acabava de posar en marxa.