El Parlament no suspendrà la tramitació de les tres lleis de desconnexió que JxSí i la CUP impulsen per avançar cap a la independència malgrat que una sentència del Tribunal Constitucional de finals del 2016, ha anul·lat les ponències de la Cambra que havien elaborat les normes.

Segons fonts parlamentàries, les tres lleis independentistes no s'han redactat finalment en el marc d'aquestes ponències, sinó que JxSí i la CUP han optat per presentar-les com proposicions de llei "amb altres noms i procediments jurídics" diferents.

Desenvolupant aquest argument, les ponències conjuntes "havien caducat" molt abans que el TC les anul·lés i ja no funcionaven des de feia temps. Per tant, no hi ha cap contradicció amb l'Alt Tribunal.

Per això, les lleis de transitorietat jurídica, d'Hisenda catalana i de seguretat social pròpia -les tres lleis de 'desconnexió'- se seguiran tramitant al Parlament sense que hagin quedat afectades per la sentència del TC, conclouen aquestes fonts.

De fet, primer els lletrats de la Cambra i després el propi TC van recordar a JxSí i la CUP que podien impulsar aquestes lleis per la "via ordinària" -com finalment han fet- i no mitjançant ponències conjuntes, ja que en aquestes ponències no han participat tots els partits.

Les tres lleis estan en diferents fases de tramitació: la de la Hisenda catalana i la de seguretat social ja han superat els debats de totalitat i ara s'hauran d'abordar en comissió, mentre que la de transitorietat jurídica està pendent que el ple decideixi si l'admet a tràmit.

Per tot això, la Mesa del Parlament reunida aquest dimarts ha decidit prendre nota de la decisió de l'Alt Tribunal, però no ha pres cap mesura al respecte perquè considera que no ha de fer-ho.