El català està en hores baixes, també a les universitats. Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, el Parlament ha aprovat avui una moció per impulsar la llengua en aquests espais acadèmics. I ho ha fet amb per una àmplia majoria absoluta: als vots favorables i previsibles de les tres formacions independentistes, ERC, Junts i la CUP, s'hi han sumat també el PSC i els comuns. El text insta el Govern de la Generalitat a desenvolupar un pla d'enfortiment del català al sistema universitari i de recerca, i fer efectiu l'ús d'aquesta llengua com a l'habitual en les activitats docents.

Els independentistes han coincidit en la seva preocupació per l'ús actual del català a les universitats. La diputada de Junts Judith Taronjo ha remarcat la responsabilitat de l'administració de posar en marxa un pla que enforteixi la llengua: "És prioritari blindar el català". I ha reivindicat aquests espais docents com un lloc on hi ha "marge de millora". Similarment, la diputada dels republicans Anna Torrentà ha subratllat que el català segueixi sent la llengua dels màsters i graus a Catalunya, però que s'impulsi també per tots els Països Catalans. A més, ha reclamat la necessitat de formar els alumnes que vinguin de fora en l'aprenentatge del català a través de cursos gratuïts perquè "entenguin la llengua". I la cupaire Dolors Sabater ha criticat que en l'actualitat és "pràcticament impossible" realitzar tot un curs universitari en català, i ha reivindicat la necessitat de "col·laborar" en la resolució de la situació actual.

Mentrestant, els socialistes i els comuns també han votat favorablement, tot i que han estat crítics en les seves intervencions. La diputada del PSC Alícia Romero ha demanat no afavorir el català "anant en contra" del castellà o l'anglès, i ha lamentat que el Govern estigui optant per "fer un país molt petit". I el diputat dels comuns, Lucas Ferro, ha rebutjat tractar el català com una llengua "en risc de desaparició", però ha indicat que aquesta ha de tenir un espai "central a les universitats". Pel que fa als grups espanyolistes, no hi ha hagut sorpreses. Vox ha acusat l'executiu de "delatar professors" que ensenyen en castellà, Ciutadans ha dit que l'objectiu de l'independentisme és "imposar" el català, i el Partit Popular ha culpat els independentistes de la pèrdua de l'ús de la llengua: "Vostès són els responsables".

Pla d'enfortiment del català

Davant d'aquesta situació la Conselleria ha avisat que posarà en marxa un Pla d'enfortiment del català en el sistema universitari, anomenat  Pla #enFORTimelCATALÀ. La consellera Gemma Geis, titular de Recerca i Universitats, ha assegurat que aquest Pla és "la nostra contribució a aquesta reacció de país per enfortir el català", ja que "el sistema universitari i de recerca ha de ser una pota més d’aquest renaixement de la llengua". La consellera ha reconegut que el català "viu un moment delicat", especialment entre la població més jove. "La nostra llengua necessita un nou impuls i aquest impuls requereix la implicació de tot el sistema. Per això és tan important aquest procés que hem obert amb tota la comunitat universitària i de recerca per elaborar el Pla", ha declarat. 

La debilitació de la llengua

La salut del català en el sistema educatiu ha estat al centre del debat els darrers mesos. Diversos informes i estudis exposen com cada vegada es fa servir menys la llengua, especialment entre els joves, tant en la seva vida privada com en les aules, ja sigui en l'educació obligatòria com en els estudis superiors. Respecte a aquests darrers el Departament de Recerca i Universitats ha presentat una anàlisi dels usos del català en el marc de la Jornada sobre la llengua català al sistema d’universitats i recerca. Les dades exposades mostren una gran diferència dels usos del català entre màsters i graus, però sobretot entre els centres públics i els privats. Tanmateix, a grans trets, en tot el sistema universitari de Catalunya el 70% de les assignatures dels graus són en català, una xifra que cau estrepitosament en el cas dels màsters: només un 39,8% de les classes són en català.

El sistema universitari català pateix una desigualtat en els usos de la llengua catalana. L'espai en què el català és més present és en els estudis de grau. La fotografia general de l'ús de la llengua en aquest context exposa que el 70,5% dels grups que conformen les assignatures utilitzen el català, el 26,8% el castellà i un 22,1% una tercera llengua. La situació general és molt similar a la que es pot trobar en els graus de les universitats públiques, on, fins i tot, el català té més presència. Concretament, als centres públics el 73,6% de les classes són en català, el 23,1% en castellà i el 21,2% en una tercera llengua. Ara bé, en el cas de les universitats privades el percentatge de classes en català cau en picat: 41,7% en llengua catalana, 32,7% en llengua castellana i 34,2% en altres idiomes.

El català, també a la tecnologia

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori impulsa una campanya en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center per tal que la ciutadania llegeixi textos en català en veu alta, i aconseguir així que les màquines dominin la llengua dels catalanoparlants. Es tracta, tot plegat, d’ajudar a consolidar el projecte AINA, basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin en català. L’objectiu final és construir les bases perquè qualsevol empresa pugui utilitzar aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal, entre d'altres. I tot això com es farà? La intenció del Govern és que en aquest projecte s’hi sumi qualsevol persona de qualsevol edat, de qualsevol territori i de qualsevol dialecte. Si algú vol que la Siri d’Apple o l’assistent de veu de Google entenguin i parlin el català, que col·labori.