Si algú vol que la Siri d’Apple o l’assistent de veu de Google entenguin i parlin el català, que col·labori. El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha impulsat una campanya en col·laboració amb el Barcelona Super Computing Center per tal que la ciutadania llegeixi textos en català en veu alta; i aconseguir així que les màquines dominin la llengua dels catalanoparlants. Es tracta, tot plegat, d’ajudar a consolidar el projecte AINA, un projecte basat en tecnologies de dades i intel·ligència artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin en català. L’objectiu final és construir les bases perquè qualsevol empresa pugui utilitzar aquesta infraestructura com a traductor o assistent personal, entre d'altres.

I tot això com es farà? La intenció del Govern és que en aquest projecte s’hi sumi qualsevol persona de qualsevol edat, de qualsevol territori i de qualsevol dialecte. Això és perquè les màquines han d’entendre com parla la gent segons l’edat que té o el seu dialecte. Segons ha explicat el vicepresident de l’executiu català i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, el projecte Aina ja coneix l’estructura de la llengua catalana. És a dir, la sintaxi. Ara, però, cal que aprengui el lèxic i la semàntica. “Ja tenim la columna vertebral del projecte, però ara cal tirar endavant la seva musculatura”, ha afegit.

 

Un dels debats dels darrers mesos sobre la salut del català és la quantitat de catalanoparlants que renuncien a la seva llengua materna quan el seu interlocutor els respon en castellà. “Si això ja ens passa entre les persones, no podem permetre que també ens passi amb les màquines”, ha apuntat el vicepresident i conseller. Per posar un exemple: els catalanoparlants no poden parlar amb la seva llengua materna amb l’assistent d’Apple, la Siri, ja que ni entén ni parla aquest idioma. L’assistent de Google sí que entén la llengua, però no la parla. Aquesta situació, doncs, s’ha de revertir. “Si nosaltres no cuidem el català, ningú més no ho farà”, ha alertat Puigneró.

Com col·laborar-hi? Les passes per fer-ho, segons assegura el Departament de Polítiques Digitals, són ben senzilles. A partir d’aquest dimecres, qualsevol ciutadà pot entrar a la pàgina web del projecte Aina. Un cop allà, el portal web el dirigeix fins un lloc on pot començar a llegir textos en català. “Requereix temps”, ha manifestat el vicepresident; i ha fet una comparació amb aquelles persones que han optat per fer de parelles lingüístiques i han ensenyat altres persones a aprendre el català. “Doncs en certa manera és el mateix”, ha sentenciat. Per cert, el projecte està pensat només pel català. El projecte no engloba encara l’aranès.