El Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC que insta el Departament d'Interior a fer modificacions al decret de reestructuració dels Mossos d'Esquadra que va aprovar el Consell Executiu a finals de març. Els canvis introduïts per la conselleria dirigida per Joan Ignasi Elena van provocar una pluja de retrets de l'oposició, que acusava el Govern d'haver-lo tirat endavant sense haver escoltat els grups parlamentaris o sense haver "informat" el Consell de la Policia. Així doncs, la cambra ha aprovat amb els vots de tots els partits —inclòs ERC, i amb les excepcions de Vox i la CUP, que s'han abstingut— demanar a l'executiu que creï una taula de treball amb comandaments de la policia catalana, el Consell de la Policia i els grups parlamentaris per "compartir els aspectes a millorar del Decret 57/2023 per fer-ne viable la seva aplicació". El text també insta a "tenir en compte les conclusions de la Comissió d'Estudi sobre el Model Policial".

En aquesta línia, el que ha aprovat el Parlament és que aquesta taula de treball es constitueixi el mes de juny i finalitzi "com a màxim" el mes d'octubre. De les propostes que sorgeixin d'aquesta, "el Govern farà les modificacions pertinents del Decret i presentarà el seu calendari d'implementació abans d'acabar l'any". El diputat encarregat de defensar la iniciativa, Ramon Espadaler, ha carregat contra Joan Ignasi Elena per haver actuat amb "abús d'autoritat" amb la implementació d'aquest decret: "És evident que té autoritat per fer-ho i reconeixem que cal reorganitzar el cos, però no d'aquesta manera".

Una estructura "estable" en el temps

Altres punts de la moció retreuen, precisament, al Govern, haver aprovat el decret 57/2023 "sense haver-ne informat i sense haver-lo debatut al Consell de la Policia ni amb els comandaments del propi cos ni amb els grups parlamentaris". Amb tot, el text admet que "el creixement del nombre d'efectius del cos de Mossos d'Esquadra, així com l'aparició de noves formes delinqüencials o la necessitat d'aprofundir en els principis de proximitat, eficàcia i eficiència, són factors que aconsellen replantejar diferents aspectes del model organitzatiu de la Direcció General de la Policia i del Cos de Mossos d'Esquadra". En paral·lel, hi ha un altre punt que veu "aconsellable que l'estructura de la Direcció General de la Policia i del Cos de Mossos d'Esquadra sigui estable en el temps", però per aquest motiu creuen "important cercar un consens previ de mínims entre comandaments, representants sindicals presents al Consell de la Policia i grups parlamentaris".

Des de Junts, Mercè Esteve ha reiterat que el que la "ciutadania vol i s'espera del conseller" és que hi hagi diàleg. La crítica per l'absència d'aquest abans d'aprovar el decret s'ha reproduït per part dels comuns, de Ciutadans i del PP. Per la seva banda, Lluïsa Llop, diputada d'Esquerra Republicana, ha negat que no hi hagués participació de sindicats i altres parts afectades en l'elaboració del decret: "La participació de funcionaris, comandaments i organitzacions sindicals sí que es va produir durant un llarg període d'elaboració".