El primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, ha estat sotmès a una segona operació aquest divendres i continua ingressat a l'UCI, després de l'atemptat de dimecres passat, en el qual va rebre quatre trets. Segons ha informat el govern eslovac en un comunicat conjunt amb l'hospital que atén el mandatari, l'estat de Fico continua sent "molt greu", tot i que es manté estable. "El pacient segueix conscient, estabilitzat, però el seu estat continua sent realment greu", ha dit la directora de l'hospital universitari Roosevelt de Banská Bystrica, Miriam Lapuníkova en roda de premsa. El viceprimer ministre i ministre de Defensa, Robert Kalinák, que ha agafat de forma interina la direcció de l'executiu, ha afegit que, malgrat l'estat de Fico, "el país no està paralitzat i tots els processos segueixen funcionant". 

La segona cirurgia s'ha centrat en l'"eliminació del teixit necròtic" provocat per les bales, i segons ha detallat l'hospital es tracta d'un procediment habitual en aquests casos, que té com a objectiu facilitar la recuperació. Kalinak, per la seva banda, ha afirmat que "els primers quatre dies després d'una ferida de bala són els més importants", i que ara Fico "depèn de la força del seu organisme per afrontar possibles complicacions". Malgrat reconèixer la gravetat de l'estat del primer ministre s'ha mostrat esperançat amb la seva recuperació: "Estic més animat perquè estic veient una mica de progrés", ha declarat als mitjans. El ministre de l'Interior, Matus Sutaj-Estok, també ha indicat als mitjans que el primer ministre segueix greu i que "les pròximes hores seran crucials" per recuperar-lo.

Reunió de les forces parlamentàries per rebaixar la tensió 

La presidenta sortint, Zuzana Čaputová, ha convocat els líders de totes les forces polítiques el pròxim dimarts a una reunió amb l'objectiu de disminuir el clima de crispació que viu el país. Respecte a aquesta convocatòria, Kalinak s'ha mostrat comprensiu i ha coincidit que la societat eslovaca necessita "pau i respecte mutu", però ha recordat que el líder del partit Smêr es troba a l'hospital.

En un vídeo publicat a les xarxes socials el viceprimer ministre ha defensat que "el camí no passa per una falsa correcció política", i ha recordat que polítics i mitjans han construït una retòrica al voltant de Fico, titllant-lo de "criminal, mafiós, assassí, dictador i servent de Putin", que a parer seu, són la llavor que va desencadenar l'atemptat. "Totes aquestes mentides són la principal raó per la qual Robert Fico lluita per la seva vida avui", ha afegit. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!