El Parlament de Catalunya ha presentat aquest dimarts en un acte institucional el seu quadern Guia pràctica per a saber-ne més del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust, elaborat per la doctora Marta Simó i coordinat per l’Aula Parlament. El quadern dona continuïtat al projecte endegat per la Cambra el 2016 per conscienciar els joves de l’Holocaust i les seves conseqüències.

L'acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i en el qual ha intervingut també la mateixa autora del quadern i Dory Sontheimer, familiar de víctimes de l’Holocaust i autora del llibre Les set caixes, que ha cedit material inèdit per a aquest treball.

Adreçat als estudiants

El quadern, adreçat a estudiants de segon cicle de secundària i de batxillerat, neix amb la voluntat d’apropar les abundants fonts documentals sobre la matèria als joves des d’una visió rigorosa però alhora entenedora. Explica la persecució i el genocidi perpetrat pel nazisme contra el poble jueu, el poble gitano, els presos polítics, amb una atenció especial al cas dels republicans catalans i espanyols, els testimonis de Jehovà, les persones amb discapacitat, les persones LGBTI+ i les dones.

En aquest sentit, incorpora la perspectiva de gènere del pla d’igualtat del Parlament i dedica un capítol a la doble persecució que les dones van patir durant l’Holocaust, pel seu origen o la seva condició i pel fet de ser dones. Precisament, en l'acte, Simó, doctora en sociologia i membre del Grup de Treball Exili, Deportació i Holocaust del Memorial Democràtic i del Departament d’Educació, ha denunciat que mai es té en compte a les dones que van patir l'Holocaust.

Augment de la banalització

Simó també ha alertat que en els últims anys hi ha hagut un augment de la banalització i el mal ús del nazisme i l'Holocaust a causa de l'entrada als Parlaments de "grups radicals". Per això ha insistit en l'importància del quadern i ha afegit que si bé tothom -també els joves- coneixen l'Holocaust, "és necessari precisar" i aprofundir. Per la seva banda, Sontheimer ha apuntat que "l'Holocaust ens dona la senyal d'alarma que noves atrocitats es puguin produir". 

En la cloenda de l'acte, Borràs ha agraït a Simó la seva tasca en la direcció i la coordinació de la redacció del quadern, que ha qualificat de “valuosíssim”, per la “qualitat” i pel fet que és una “eina per al record”. En aquest sentit, ha advertit que “només si tenim plena consciència del passat de la humanitat podem evitar que es tornin a repetir horrors com els de l'Holocaust”. Així mateix, ha agraït el “testimoni personal” de Sontheimer, de qui ha destacat la “capacitat de superar el dolor personal per explicar una part de la nostra història”. 

A l’acte hi han assistit la vicepresidenta primera, Alba Vergés, els secretaris segon i tercer, Aurora Madaula i Pau Juvillà, altres diputats i representants dels col·lectius perseguits pel nazisme.

En el quadern hi han col·laborat les principals institucions internacionals relacionades amb la memòria de l’Holocaust, com l’Aliança Internacional per la Memòria de l’Holocaust, el United States Holocaust Memorial Museum i el Yad Vashem, a més de Sontheimer, que ha aportat documents inèdits de la seva família perquè hi siguin publicats.

La presentació del quadern coincideix amb l’inici de l’edició 2020-2021 del projecte educatiu del Parlament per recordar les víctimes de l’Holocaust, adreçat als alumnes de quart d’educació secundària obligatòria i de batxillerat i en què cada any participen sis centres educatius.

 

Imatge principal: acte de presentació de la 'Guia pràctica per a saber-ne més' del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust al Parlament / Foto: ACN