La Comissió de l'Estatut dels Diputats del Parlament ha dictaminat aquest dimarts que l'actual vicepresidenta segona de la Cambra, Eva Granados, compleix les condicions establertes per ser designada senadora en representació de la Generalitat.

La decisió s'ha pres amb els vots a favor del PSC-Units, ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem i el PP català i el contrari de Vox.

El ple específic per designar Granados senadora se celebrarà el proper dijous a la tarda, un cop acabat el debat de política general. Granados ha estat proposada pel seu grup en substitució de Manel de la Vega, que va renunciar al càrrec el passat 6 de setembre.

Laura Borràs Eva Granados / Pool Efe

Granados i la presidenta del Parlament, Laura Borràs / Foto: Efe

Aquest vot favorable dels grups independentistes és un bon presagi per als socialistes, que encara recorden com ara fa dos anys van bloquejar la designació de Miquel Iceta, qui havia de presidir el mateix Senat.

El Parlament va designar al maig els senadors en representació de la Generalitat. Per 106 vots a favor, 20 en contra i 9 abstencions, la Cambra va elegir Manel de la Vega, Lorena González i Antoni Poveda a proposta dels socialistes; Adelina Escandell, Pau Furriol i Josep Maria Reniu a proposta dels republicans, i Assumpció Castellví i Josep Lluís Cleries a proposta de Junts.

Saldoni, nou president de la Comissió

En la sessió d’avui, la Comissió de l’Estatut dels Diputats també ha ratificat, a proposta de JxCat, David Saldoni com a president de la comissió en substitució d’Eusebi Campdepadrós, que va renunciar a l’acta de diputat en ser nomenat secretari de l’Administració de justícia.

La comissió també ha dictaminat a favor de la compatibilitat de tots els diputats, amb els vots favorables de PSC-Units, ERC, JxCat, la CUP, ECP i el PPC i l’abstenció de Vox.

Granados i la seva nova vida

Ser designada senadora és només el pas previ perquè Granados aterri a la seva nova vida a Madrid. I és que després d'anys sent la cara visible del PSC al Parlament, sobretot en els anys més intensos del procés, ara passarà a ser la portaveu del PSOE al Senat.

Això coincideix amb el canvi de lideratge en les files dels socialistes catalans. De fet, a la pràctica el canvi ja es va produir quan Salvador Illa va ser escollit per ser cap de files del partit a les eleccions del 14-F i s'acabarà de ratificar al congrés que se celebrarà el proper mes de desembre, quan Illa sigui escollit primer secretari del PSC en substitució de Miquel Iceta, ja acomodat a Madrid com a ministre.

 

Imatge principal: l'actual vicepresidenta segona del Parlament, Eva Granados / Foto: Eva Ercolanese