El Parlament ha aprovat una moció que considera "necessari" que les "institucions estatals" investiguin "a fons" el "terrorisme d'Estat dels GAL, i especialment la implicació en el mateix de les més altes instàncies del Govern de Felipe González".

Es tracta d'una moció de JxCat sobre l'autogovern de la Generalitat, segons la seva opinió minvat per l'estat d'alarma i les "regressions democràtiques sofertes" en els últims anys, que ha rebut en la majoria de punts el suport d'ERC, el seu soci del Govern. El punt concret que apunta contra els GAL ha rebut el suport, a més, de la CUP i també els comuns, socis del PSOE al govern de l'Estat.

El text també estima "igualment necessari" que les "instàncies estatals i d'altres països investiguin i castiguin degudament la corrupció de la monarquia borbònica, evitant així que quedi impune en aplicació del privilegi constitucional de la inviolabilitat".

En el debat, el vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ha insistit en la idea que ja va expressar la consellera portaveu del Govern, Meritxell Budó, que "una Catalunya independent hauria gestionat millor la Covid".

Cs, en defensa de González

En l'intercanvi entre els grups parlamentaris sobre la moció, el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha recordat a JxCat que "el cas GAL ja va ser jutjat i condemnat". Martín Blanco ha criticat l'enèsim intent dels independentistes "d'injuriar la imatge de la democràcia espanyola", en aquest cas a través de Felipe González, la presidència del qual ha recordat que "va modernitzar Espanya per exemple amb l'entrada a Europa". "També va contribuir a la concòrdia entre tots els ciutadans d'Espanya que a vostès tant els molesta", ha afegit.

Així mateix, el diputat de la formació taronja, sobre la suposada regressió democràtica i el replegament autonòmic que denuncien des dels grups independentistes, ha recordat que "la màxima regressió democràtica i autonòmica es va produir en aquest Parlament per la seva banda el 6 i 7 de setembre del 2017, quan van voler liquidar tot l'ordenament jurídic".

El text de la moció aprovat pel Parlament diu "constatar que la centralització unilateral de la gestió de la crisi sanitària de la Covid, mitjançant la declaració de l'estat d'alarma per part del Govern espanyol, ha estat un fracàs en comparació amb els països petits i els d'estructura descentralitzada o federal".

Així mateix, assenyala que "la usurpació de les competències de la Generalitat de Catalunya durant més de tres mesos ha impedit una gestió de la crisi sanitària més àgil, eficaç i propera a la ciutadania de Catalunya".