Aplicacions com Twitter, Instagram o TikTok tenen un disseny que permet lliscar de forma indefinida la pantalla per descobrir nou contingut, i que sovint, fa que els usuaris estiguin hores immersos en l'aplicació sense adonar-se'n. La Unió Europea vol prohibir aquests tipus de disseny per impedir el lliscament infinit, conegut per la paraula anglesa scroll o scrolling, que contribueix a l'addicció a les xarxes socials. El Parlament Europeu va aprovar aquest dimarts un informe en el qual demana millorar la protecció dels consumidors a través de la implementació d'alternatives "més segures" en les aplicacions, encara que això suposi una menor rendibilitat per a les plataformes. 

Els eurodiputats adverteixen a l'informe, aprovat amb 545 vots a favor, 12 en contra i 61 abstencions, que "algunes empreses tecnològiques s'aprofiten de la vulnerabilitat dels consumidors per captar la seva atenció i augmentar el temps que estan a les plataformes digitals". En aquest sentit, apunta que els jocs en línia, les xarxes socials, les plataformes de contingut audiovisual o les botigues en línia sovint tenen un disseny que busca "retenir l'atenció dels usuaris" per aconseguir que aquests es mantinguin a la plataforma el màxim temps possible i així monetitzar les seves dades. L'informe defineix aquesta mena de disseny de recomanació de contingut com a "manipulador, addictiu o conductual" i alerta que pot portar a patir a problemes d'addicció digital o d'un ús nociu d'Internet.  

La Comissió Europea està estudiant la necessitat d'actualitzar diverses lleis sobre protecció dels consumidors per garantir la protecció a l'entorn digital. Amb aquest informe, l'Eurocambra demana a la Comissió Europea que avaluï els efectes addictius i sobre la salut mental d'aquests sistemes, que abordi el buit legal en aquest àmbit i que valori presentar propostes legislatives contra el disseny addictiu, incloent-hi l'scroll, però també l'inici automàtic dels jocs, la reproducció automàtica de vídeo o les notificacions constants.

L'Eurocambra proposa obligar les plataformes a fer servir sistemes alternatius, com ara aquells basats en l'ordre cronològic, i garantir més control del contingut i de la configuració per part dels usuaris. Els eurodiputats insisteixen en la necessitat que les plataformes tinguin un "disseny ètic" i insten la Comissió a proposar un dret digital a "no ser molestat" i a elaborar una llista de "bones pràctiques" per als usuaris. 

"No hi ha autodisciplina que pugui vèncer davant dels trucs de les grans tecnològiques, impulsades per exèrcits de dissenyadors i psicòlegs per mantenir-te enganxat a la pantalla. Si no actuem ara, això tindrà un impacte en la salut mental i el desenvolupament del cervell de les pròximes generacions. Avui, el Parlament Europeu envia un senyal contundent: la UE ha de ser la primera del món a abordar el disseny addictiu dels serveis en línia", va afirmar la diputada holandesa Kim Van Sparrentak, del grup dels verds.