El Parlament Europeu ha entomat finalment la decisió de la JEC i del Tribunal Suprem de retirar la condició d'eurodiputat al líder d'ERC, Oriol Junqueras, malgrat la sentència del TJUE del passat desembre. Així ho ha comunicat la presidència de la cambra aquest divendres, després que els serveis jurídics hagin estudiat la resolució durant més de 24 hores, i ha demanat a les "autoritats espanyoles" que comuniquin "amb celeritat" el nom del seu substitut.

El president de l'Eurocambra, David Sassoli, considera que el mandat de Junqueras va expirar el passat 3 de gener, coincidint amb la publicació de la resolució de la JEC que el considerava inhabilitat, i queda ratificat pel veredicte del Suprem d'aquest dijous dia 9. Sassoli s'escuda en el fet que les decisions amb caràcter "definitiu" dels tribunals d'un estat membre són d'"obligat compliment" per l'Eurocambra. 

"Segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Parlament Europeu està obligat a prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguin les autoritats judicials competents dels Estats membres", ha afirmat Sassoli en una comunicació oficial.

En ella, també informa que el proper dilluns, coincidint amb l'inici del ple, comunicarà a la cambra la incorporació dels nous diputats, Carles Puigdemont i Toni Comín, i informarà que Oriol Junqueras ja no és membre de la cambra degut al veredicte de la JEC i del Tribunal Suprem. Sassoli considera que tots tres van començar a ser membres el 2 de juliol, quan es va constituir la nova cambra després de les eleccions, en "virtut de la sentència" del TJUE del passat 19 de desembre.

Sassoli també ha demanat a "les autoritats competents espanyoles que notifiquin amb celeritat al Parlament el nom del seu substitut". ERC havia enviat aquest divendres una carta al president de la cambra en què demanava que no es declarés vacant l'escó de Junqueras i que es demanés des de la institució que fos posat en llibertat per exercir les seves funcions representatives. Finalment, però, no ha estat així.

Aquest és el comunicat oficial difós pel gabinet de presidència de l'Eurocambra:

 

Declaració del President Sassoli sobre la composició del Parlament Europeu:

En virtut de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en l'assumpte C-502/19 Junqueras Vies del 19 de desembre del 2019, els mandats dels senyors Junqueras i Vies, Puigdemont i Casamajó i Comín i Oliveres van començar el 2 de juliol del 2019 a conseqüència de la declaració oficial dels resultats de les eleccions europees per les autoritats espanyoles competents.

No obstant això, tenint en compte la decisió de la Junta Electoral Central del 3 de gener del 2020 i de conformitat amb la decisió del Tribunal Suprem de 9 de gener del 2020, el mandat del Sr. Junqueras i Vies va expirar amb efecte el 3 de gener del 2020.

Segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Parlament Europeu està obligat a prendre nota sense dilació de les decisions que amb caràcter definitiu prenguin les autoritats judicials competents dels Estats membres.

En conseqüència, al començament del ple el dilluns 13 de gener, anunciaré l'inici del mandat dels tres diputats a data 2 de juliol del 2020 i l'expiració del mandat del Sr. Junqueras i Vies el 3 de gener del 2020. Sol·licitaré a les autoritats competents espanyoles que notifiquin amb celeritat al Parlament el nom del seu reemplaçant.