ERC continua la batalla perquè el president del partit, Oriol Junqueras, mantingui l'escó al Parlament Europeu. Per això, tot just l'endemà de saber-se el veredicte del Tribunal Suprem, que desobeeix el TJUE i inhabilita el líder republicà, l'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha enviat aquest divendres una carta al president del Parlament Europeu, David Sassoli, per demanar-li que mantingui l'escó de Junqueras. A més, en el mateix text, també li ha demanat que exigeixi la seva llibertat a les autoritats judicials espanyoles, per poder exercir a l'Eurocambra, i que recordi a l'Estat les seves obligacions amb la legislació europea.

En aquest sentit, el text defensa que és "fonamental" que la cambra "protegeixi els drets dels seus membres i la seva independència" i considera essencial que Sassoli no declari l'escó vacant i recordi a Espanya "les seves obligacions respecte a l'aixecament de la immunitat i la cooperació lleial amb les institucions europees". En paral·lel a aquest moviment, els republicans també presentaran al Tribunal Suprem un recurs de súplica i es reserven la possibilitat d'acabar recorrent a l'última instància europea aquest cas si l'alt tribunal espanyol els ho denega.

De moment, l'Eurocambra encara no ha comunicat com entomarà la resolució del Tribunal Suprem. No serà fins dilluns que Sassoli comunicarà oficialment al ple de dilluns a Estrasburg la seva posició, després que els serveis jurídics de la cambra encara estiguin analitzant la decisió de la justícia espanyola.