El Parlament Europeu estudiarà "les consideracions jurídiques" relacionades amb la detenció de l'eurodiputada Clara Ponsatí i actuarà "guiat per aquestes consideracions", segons han assegurat a Elnacional.cat fonts de l'Eurocambra. Les mateixes fonts han confirmat que Ponsatí ha comunicat la seva detenció i ha demanat al Parlament que defensi la seva immunitat. 

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

De moment, però, el silenci del Parlament Europeu continua. L'Eurocambra encara no s'ha pronunciat públicament sobre la detenció de la diputada i, de fet, fonts de la cambra han assegurat a la tarda que aquest dimarts no "hi haurà cap reacció". A l'espera d'una reacció, aquest mateix dimecres està previst que se celebri un miniple del Parlament a Brussel·les, que comença a les 15 hores, i acabarà l'endemà, dijous. El reglament de la cambra estableix específicament que els eurodiputats tenen garantida la lliure circulació per acudir a l'hemicicle. 

L'eurodiputada de Junts ha defensat en tot moment que la seva detenció és il·legal, atès que té immunitat parlamentària i que no s'ha demanat l'aixecament de la immunitat per respondre del delicte de desobediència, que ara li atribueix Pablo Llarena.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha interpel·lat directament la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, per exigir-li que intervingui "avui mateix" per protegir els drets de Ponsatí. Puigdemont ha denunciat que l'eurodiputada de Junts gaudeix d’immunitat com a europarlamentària i que només pot ser detinguda en cas "de delicte flagrant". És per això que ha considerat que l'Estat espanyol "ha violat" els seus drets.

D'altres europarlamentaris també han denunciat la detenció de Clara Ponsatí. És el cas de la diputada irlandesa del grup de l'Esquerra Clare Daly, que s'ha mostrat "sorpresa" i ha qüestionat l'Eurocambra: "Es mantindrà en silenci la Unió Europea enfront del menyspreu de les autoritats espanyoles pel Dret europeu, els tribunals europeus i els drets fonamentals?", s'ha preguntat. L'eurodiputat socialdemòcrata Milan Brglez també s'ha sumat a les mostres de rebuig i ha assenyalat que retenir Ponsatí és "un atac inacceptable a l'institut d'immunitat d'un diputat al Parlament Europeu i a l'autoritat del Tribunal de Justícia de la UE".

Un 'mail' de Ponsatí als eurodiputats

Davant la seva detenció, la mateixa Clara Ponsatí s'ha encarregat d'informar a la resta de diputats del Parlament Europeu de la seva situació. "Si estàs llegint això, és perquè he estat il·legalment detinguda a Barcelona", comença el correu electrònic que l'exconsellera ha fet arribar als seus companys eurodiputats. "S'ha violat la meva immunitat com a membre d'aquest Parlament", ha lamentat, carregant contra el "menyspreu" de les autoritats espanyoles pels seus drets com a eurodiputada. "Us crido a tots a expressar la vostra oposició a aquesta violació dels nostres drets com a diputats europeus i a treballar amb mi per prevenir que les autoritats espanyoles continuïn erosionant l'Estat de dret", demana Ponsatí.