L'eurodiputada Marina Albiol, d'IU, i la independent Beatriz Becerra, d'UPyD, han escenificat aquest dimecres al matí un encreuament de declaracions al ple del Parlament Europeu sobre la monarquia espanyola.

Albiol, durant el seu torn d'intervenció, ha afirmat que "el règim del 78 s'enfonsa" i ha citat com a exemple l'actuació del govern español diumenge durant l'1-O. "Ahir vam veure una monarquia més rància i perillosa que mai", ha afegit en referència al discurs del rei Felip VI sobre Catalunya.

Per la seva banda, l'eurodiputada Beatriz Becerra, li ha retret: "Quan vostè parla del règim del 78 parla de la Constitució que vam votar els espanyols i que ens va donar com a forma política una monarquia parlamentària?". Albiol ha respost que parla del "règim hereu del franquisme" i ha recordat que "ningú ha votat aquest senyor", en una clara al·lusió al Rei. També ha criticat en aquest sentit que el govern espanyol s'hagi negat "sempre" a celebrar un referèndum sobre monarquia o república. Ha estat just després de la seva intervenció que s'ha sentit un crit en castellà de "Viva el Rey".

De la seva banda, l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha volgut deixar clar en la seva intervenció que "votar és democràcia", mentre que el representant de Podemos Miguel Urbán ha sentenciat que Europa "no pot ser part del problema" en el conflicte català.