Eurodiputats dels Verds/ALE i l’Esquerra Unitària Europea han celebrat aquest dilluns a la tarda al Parlament Europeu la conferència "Polítiques de memòria europea: Franquisme després de Franco". L’acte s’ha organitzat coincidint amb l’aniversari de la mort del dictador, ara fa 40 anys, per recordar “el patiment i la injustícia” causats pel franquisme, segons els mateixos organitzadors. 

En declaracions a l’ACN, l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, ha explicat que hi ha dues reflexions darrere de l’acte. D’una banda ha destacat que encara continua sent “complicat” per l’Estat espanyol aplicar polítiques de memòria històrica. De l’altra, Solé ha reflexionat sobre quin és el llegat del franquisme a l’Estat espanyol pel que fa a la cultura política de determinats sectors, la pervivència en el sistema institucional i algunes herències al sistema econòmic de l’estat. “Quina és aquesta petjada, quin és el llegat?”, ha dit recordant que fa 42 anys de la mort del dictador.

Solé, juntament amb l’eurodiputat Josu Juaristi, la portaveu del BNG a Europa, Ana Miranda, i el Portaveu de Compromís a Europa, Jordi Sebastià, han inaugurat l’acte, que ha constat de cinc panells amb personalitats com el catedràtic de Ciències Polítiques Ramon Cotarelo; el director de la revista El Jueves, Guillermo Martínez-Vela; l'eurodiputada i defensora de la lluita antifeixista a Europa, Barbara Spinelli; i el patró de la Fundació Irla, Josep Huguet.

Els eurodiputats i participants en l'acte han fet una protesta davant de l'Eurocambra, amb cartells que deien "Franquisme, mai més" en diferents idiomes i que reclamaven la il·legalització de la Fundación Francisco Franco.