Mesos després que esclatés una doble crisi a la DGAIA (ara ja no porta aquest nom sinó el de DGPPIA), amb el cas de la menor protegida per la Generalitat que va ser captada per una xarxa de pederàstia i per les irregularitats econòmiques dins la direcció general que investiguen la Sindicatura de Comptes i Antifrau, el Parlament ha avalat aquest dimecres per unanimitat, cosa molt cara de veure a la cambra catalana avui, la creació d'una comissió d'investigació al Parlament sobre aquest ens, per escrutar la seva activitat que durant les darreres setmanes s'ha posat molt en dubte. Concretament, la proposta que s'ha aprovat ha estat la que van presentar conjuntament el PSC, ERC i els comuns, que han defensat la proposta pel "degoteig de notícies que afecten la direcció general" en qüestió i s'escrutarà l'activitat entre el 2011 i el 2025.
Això vol dir que afectarà a diferents governs de tots colors polítics i els seus respectius consellers del ram, que ha anat canviant de nom: Josep Lluís Cleries i Neus Munté (durant la presidència d'Artur Mas); Dolors Bassa (Carles Puigdemont), Chakir el Homrani (Quim Torra), Violant Cervera i Carles Campuzano (Pere Aragonès) i l'actual consellera Mónica Martínez Bravo. Entre els elements que es volen abordar en aquesta comissió d'investigació hi haurà la garantia dels drets dels menors, els casos de violència sexual i també les "millores" necessàries en el sistema de protecció. Cal recordar que Junts i el PPC també van plantejar una comissió d'investigació. A principis de juny, el Parlament ja va aprovar un punt d'una moció dels juntaires en què es proposava la creació d'una comissió per "anar al fons de la qüestió" i analitzar el seu funcionament, les subvencions i els recursos.
Els menors, al centre
Durant el debat a la cambra, Mónica Rios, del PSC, ha insistit que un dels grans objectius d'aquesta comissió és la millora del sistema d'atenció a la infància a Catalunya, cosa que els experts i les famílies fa anys que reclamen. Així mateix, però, ha volgut destacar la feina feta en l'últim any per la nova consellera Mónica Martínez "des del minut u", engegant ja aquest procés de refundació enmig de diferents polèmiques i amb un relleu al capdavant de la direcció general només sis mesos després de nomenar la nova cúpula. En nom d'ERC ha intervingut l'exconseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, que ha destacat que s'ha de centrar la tasca de la comissió en l'atenció als menors més vulnerables i dels quals l'administració s'ha de fer càrrec. Respecte de l'informe de la sindicatura de comptes que posava en qüestió alguns procediments econòmics de la DGAIA, i que els seus exresponsables d'ERC han desautoritzat, Elena ha apostat per la "transparència" i els "canvis necessaris". Des dels comuns, la diputada Núria Lozano ha lamentat que l'antiga DGAIA, que havia de ser un refugi per a menors molts menors que van acabar sent "víctimes d'un engranatge que els ha revictimitzat o expulsat", desitjant que la comissió serveixi per "no repetir errors i trobar solucions reals".
En nom de Junts ha intervingut la diputada Ennatu Domingo ha posat el focus en les irregularitats econòmiques entre el 2016 i el 2020, lamentant que els exalts càrrecs de la direcció no hagin contestat les seves preguntes en la comissió de drets socials. "Tenim un canvi de nom i una reestructuració. Un canvi d'aquesta magnitud sense pressupostos pot quedar en una simple promesa". Domingo ha recordat que Junts també va presentar la seva proposta per una comissió d'investigació, però que ha arribat un acord amb PSC, ERC i comuns a través de dues esmenes.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!