Encara hi ha molts dubtes que recorren els passadissos del Parlament respecte al cas de Pau Juvillà. Si hi ha una certesa és que ja no és diputat, després que dijous al vespre la secretària general del Parlament donés l'ordre de retirada de l'escó seguint l'acord de la Junta Electoral Central i que avui mateix la CUP hagi rebut una notificació sobre aquesta qüestió. Ara bé, mentre que des de l'entorn de la presidència del Parlament remarquen que va deixar de ser diputat divendres passat, la CUP i ERC sospiten que no és així perquè dijous no va ser convocat al ple ni a la Junta de Portaveus. És enmig d'aquests dubtes que la Mesa del Parlament, avui reunida en una sessió ordinària que s'ha allargat fins a tres hores, ha acordat amb el vistiplau de tots els grups demanar un informe als serveis jurídics de la Cambra per conèixer la cronologia dels fets, han explicat fonts parlamentàries.

 

Així doncs els grups de la Mesa han demanat que se'ls informi en detall dels fets entre el 27 de gener i el 4 de febrer, de manera interna i no política, per esbrinar des de quin dia Juvillà ja no és diputat. És la secretària general qui haurà de sol·licitar tota aquesta informació. Les mateixes fonts parlamentàries han explicat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'explicarà a la Cambra: ahir en una entrevista va dir que donaria les explicacions en Junta de Portaveus. Més enllà d'aquesta petició no han transcendit els detalls de com s'ha desenvolupat la reunió i sobre si, com en els darrers dies, hi ha hagut retrets entre els grups.

La CUP ho ha rebut avui

L'última informació oficial que és te sobre el cas Juvillà és la comunicació que ha arribat avui a la CUP sobre la baixa de Juvillà per part de la secretària general del Parlament. Ella mateixa també va enviar ahir al vespre un comunicat on va assegurar que la instrucció de complir amb la retirada de l'acta del diputat cupaire la va ordenar dijous, després del plenari, perquè fos executada el divendres 4 de febrer, encara que es publiqués a la pàgina web amb efectes retroactius del 28 de gener, quan la Junta Electoral Central ho va donar per suspès i així ho va notificar a la Cambra.

Andreu va assegurar en aquell mateix escrit que tant ella com Borràs van admetre totes les delegacions de vot a tràmit en el ple de dijous, inclosa la de Juvillà, però que no va votar finalment no perquè se li hagués retirat l'acta, sinó per considerar que el diputat podia incórrer a un conflicte d'interessos perquè es debatia una resolució sobre ell. En el mateix escrit precisa que ni ella ni la presidenta Borràs no van donar ordre perquè no es convoqués Juvillà al ple i a la Junta de Portaveus.

Aragonès i Fons de Riscos

Més enllà de la qüestió de Juvillà, la Mesa ha tramitat la sol·licitud dels comuns perquè comparegui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar els canvis als Mossos d'Esquadra. La Mesa també ha pres nota que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat demanat pel PP contra el decret del fons complementari de riscos de la Generalitat.