La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha emès aquest vespre un comunicat on assegura que la instrucció de complir amb la retirada de l'acta del diputat de la CUP Pau Juvillà la va ordenar ella dijous, després del plenari, perquè fos executada el divendres 4 de febrer, encara que es publiqués a la pàgina web amb efectes retroactius del 28 de gener, quan la Junta Electoral Central (JEC) ho va donar per suspès i així ho va notificar la cambra. Andreu assegura que tant ella com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, van admetre totes les peticions de delegació de vot a tràmit, "inclosa la del diputat Juvillà" per al ple de dijous on va esclatar la polèmica. Si aquest no va votar finalment, no va ser perquè se li hagués retirat l'acta, sinó "per considerar que el diputat podria incórrer a un conflicte d'interessos" perquè es debatia una resolució sobre ell. "Andreu també precisa que ni ella ni la presidenta Laura Borràs no van donar ordre perquè no es convoqués Juvillà al ple i a la Junta de Portaveus de dijous passat", afegeix el comunicat.

Andreu també aclareix que a l'acta es va indicar que no s'havia admès la petició de delegació de vot, però afirma que no va ser així. "El fet que a l’acta de presidència consti que no s’admetés a tràmit s’explica per una disfunció del Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP) que no permetia l’opció d’admetre a tràmit la delegació de vot i, alhora, no autoritzar-la. Aquesta incorrecció del sistema informàtic ja s’ha solucionat, a petició de la secretària general", ha aclarit. Aquesta era l'acta errònia:

WhatsApp Image 2022 02 07 at 21.09.33

 

La secretària general també explica que va ser ella la que va acabar donant de baixa Juvillà, i que ho va fer per "imperatiu legal". "La secretària general informa que, per imperatiu legal, va donar instruccions, dijous passat al vespre –un cop acabada la sessió plenària- als serveis de la cambra perquè complissin els acords de la Junta Electoral Central, amb la finalitat que la baixa del diputat fos efectiva el divendres 4 de febrer, però amb efectes retroactius del 28 gener, per tal de preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal, disciplinària i comptable", indica el comunicat. "La publicació a la web, dijous just abans de les 9 de la nit, de la baixa del diputat Pau Juvillà va ser motivada per un automatisme de la base de dades del SIAP. Aquest canvi es va introduir dijous, passades les 7 de la tarda, però a causa d’una actualització va acabar publicant-se al web el mateix dia i no l’endemà, com estava programat", afegeix.

Aquest és el comunicat sencer de la secretària general del Parlament:

"La secretària general del Parlament, Esther Andreu, informa que la instrucció per atendre l’acord de la Junta Electoral Central sobre l’escó de Pau Juvillà es va donar el dijous 3 febrer, a les 7 de la tarda, per tal que s’executés el divendres 4. Andreu també precisa que ni ella ni la presidenta Laura Borràs no van donar ordre perquè no es convoqués Juvillà al Ple i a la Junta de Portaveus de dijous passat. La secretària general informa que, per imperatiu legal, va donar instruccions, dijous passat al vespre –un cop acabada la sessió plenària- als serveis de la cambra perquè complissin els acords de la Junta Electoral Central, amb la finalitat que la baixa del diputat fos efectiva el divendres 4 de febrer, però amb efectes retroactius del 28 gener, per tal de preservar els funcionaris de qualsevol tipus de responsabilitat penal, disciplinària i comptable.

"En relació amb les delegacions de vot presentades per al Ple del dijous 3 de febrer, la secretària general explica que la presidència del Parlament les va admetre totes a tràmit, inclosa la del diputat Juvillà, però que aquesta no la va autoritzar per considerar que el diputat podria incórrer en un conflicte d’interessos. El fet que a l’acta de presidència consti que no s’admetés a tràmit s’explica per una disfunció del Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP) que no permetia l’opció d’admetre a tràmit la delegació de vot i, alhora, no autoritzar-la. Aquesta incorrecció del sistema informàtic ja s’ha solucionat, a petició de la secretària general. A més, la publicació al web, dijous just abans de les 9 de la nit, de la baixa del diputat Pau Juvillà va ser motivada per un automatisme de la base de dades del SIAP. Aquest canvi es va introduir dijous, passades les 7 de la tarda, però a causa d’una actualització va acabar publicant-se al web el mateix dia i no l’endemà, com estava programat".