La Diputació Permanent del Parlament ha donat suport als encausats de Tsunami Democràtic, en la declaració impulsada pels grups d'ERC, Junts, CUP i En Comú Podem. El text demana la retirada de les imputacions per terrorisme, i condemna la persecució política dels moviments populars. Així mateix, el Parlament defensa el dret a protesta com un "mecanisme essencial" per assolir canvis socials i defensar propostes polítiques "legítimes" com el dret a l'autodeterminació. També denuncia i condemna l'ús de la justícia en una "nova persecució política" contra les mobilitzacions socials i l'exercici de drets fonamentals, en particular contra l'independentisme.

Repressió contra l'independentisme

La declaració, que s'ha llegit aquest divendres al Parlament, rebutja "enèrgicament" qualsevol equiparació de l’independentisme o la dissidència política de l’Estat, i denúncia la "repressió" que exerceix contra l’independentisme i la mobilització popular. També manifesta la "necessitat" que l’Estat i el Congrés aturin aquesta repressió i els insta a aturar tots els mecanismes "repressius" contra aquests, a través de l’actuació dels cossos policials i dels tribunals. A més, assenyala la necessitat de realitzar les modificacions legals i internes pertinents per tal que "mai més" es pugui equiparar la dissidència política al terrorisme i evitar la limitació l’exercici dels drets fonamentals d’acord amb els estàndards internacionals de drets humans.

La declaració també constata la "nova criminalització" del dret a la protesta amb la persecució i investigació per terrorisme per part de l’Audiència Nacional d’11 persones dins de la causa contra Tsunami Democràtic, que ha portat a moltes d’elles a marxar a l’estranger. "Les investigacions que porta a terme l'Audiència i el Suprem contra Tsunami, els CDR i d’altres suposa un atac directe a l'exercici de drets fonamentals i la persecució i amenaça a milers d’activistes del moviment independentista en la seva legítima reivindicació al dret a l’autodeterminació", continua la declaració. 

Representants d'ERC, Junts, la CUP, la presidenta del Parlament, Anna Erra, i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, han estat al Parlament aquest matí després de la lectura de la de Permanent. El president d'Òmnium ha defensat que "estem aquí per conjurar-nos partits polítics i organitzacions de la societat civil catalana perquè tenim un encàrrec i és que hem de seguir protestant". Antich ha assegurat que els drets fonamentals "es defensen exercint-los. I tant l'independentisme, el sobiranisme com la democràcia necessiten que continuem protestant". En aquest sentit, ha assenyalat que "malgrat la persecució, continuarem fent-ho. Continuarem denunciant l'anomalia democràtica d'aquesta persecució política de l'audiència nacional i el suprem, és a dir, la cúpula judicial i policial de l'estat espanyol. Ho denunciarem a Catalunya, als països catalans". També ha confirmat el paper d'Oleguer Serra —exiliat a Suïssa— serà el responsable de totes l'estratègia internacional d'Òmnium Cultural, davant de les institucions europees, les organitzacions internacionals i davant l'opinió pública internacional. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!