El Parlament reconeix la capacitat de decidir de les persones que exerceixen la prostitució "lliurament i voluntàriament" i demana treballar per garantir els seus drets laborals, sanitaris i de l'habitatge. En una curiosa divisió dels partits arran d'aquest tema tan controvertit, els vots d'ERC i Junts han estat suficients per aprovar aquest dijous una moció de Ciutadans que reconeix la "capacitat d'agència" de les persones que exerceixen el treball sexual sense ser "víctimes de prostitució forçada o tràfic amb la finalitat d'explotació sexual". Per contra, el PSC, seguint la seva particular escola de pensament feminista, i Vox, han votat en contra d'aquest punt i de gran part de la moció. El text també reclama garantir el dret de les treballadores sexuals "a la protecció davant les violències racistes" i "masclistes" i demana no "criminalitzar el treball sexual voluntari". "Tota mena de criminalització acaba afectant desproporcionadament a les persones que l'exerceixen", defensa la moció. Mentre que ERC, Junts i Cs han coincidit en una visió més liberal del treball sexual, la CUP i els comuns han proposat, sense èxit, mesures per les persones que volen abandonar la prostitució, però que no troben alternatives laborals, d'acord amb el corrent feminista més esquerrà.

Descriminalització i garantia de drets

El Parlament s'ha compromès a treballar per garantir els drets de les treballadores sexuals, "incloent-hi els seus drets laborals i socials com el dret a la salut i a l'habitatge, amb independència de l'estatus migratori, i el dret a la protecció davant les violències racistes, masclistes o de qualsevol mena". Els grups que li han donat suport creuen que la criminalització del treball sexual augmenta "l'estigma" cap a les prostitutes, allunyant-les dels "serveis i recursos que necessiten" i empenyent-les cap a la "clandestinitat" amb "major risc d'explotació i tràfic d'éssers humans". Tanmateix, la cambra creu que s'ha d'afrontar "amb contundència la problemàtica de l'explotació i el tràfic de persones" i així com proporcionar recursos a les persones que la pateixen. És l'únic punt que ha obtingut el suport del PSC, en línia amb el corrent abolicionista i de tolerància 0 amb la prostitució que abandera Carmen Calvo en el PSOE després de perdre la pugna sobre la Llei Trans contra la ministra Irene Montero.

Retreuen el "conservadorisme" del PSC

En el debat de la moció, la diputada de Cs Anna Grau ha recriminat al PSC que visqui "d'esquena a la realitat" i creu que les propostes socialistes només convencen als "conservadors més rancis". "Quan no agrada a les persones afectades és per alguna cosa", ha retret en referència a les treballadores sexuals. La diputada de Junts Ester Vallès també ha defensat que les treballadores sexuals tinguin "accés als drets laborals i socials": "Sense llibertat i drets, condemnarem a aquestes persones a una situació precària i injusta". "Això no va de qui té el carnet de feminista més pur, parlem de garantir drets", ha avisat la diputada d'ERC Jenn Díaz, que acusa els abolicionistes d'estigmatitzar les prostitutes i d'"abocar-les a una situació de màxima vulnerabilitat".  A banda de considerar que la posició del PSC és "perillosa" perquè "contribueix a l'estigma 'puta'", la diputada de la CUP Basha Changue ha acusat els socialistes de tenir un "biaix" sobre el que qualifiquen d'explotació. "Les temporeres, treballadores de la llar o de les cures són explotades i no per això es reclama l'abolició d'aquestes feines, es demana la garantia de drets. Cal lluitar contra l'explotació i per això cal abolir el capitalisme", ha reivindicat. Mentrestant, Changue creu que cal garantir els drets de les treballadores sexuals i retreu al PSC que les "exclogui" de la "justícia social"

El PSC i Vox coincideixen

En canvi, la diputada del PSC Gemma Lienas ha denunciat que "la prostitució és una institució fundacional del patriarcat" que "dificulta la desaparició d'un masclisme hegemònic". "El feminisme sempre ha estat abolicionista... L'esquerra està a favor d'activitats extractives del cos de la dona?", ha preguntat. Cal recordar que en el Congrés s'està tramitant una proposició de llei del PSOE per prohibir el proxenetisme "en totes les seves formes". Al seu torn, la diputada de Vox Mònica Lora ha afirmat que la "prostitució atempta contra la llibertat i la dignitat de la persona que es prostitueix" i nega que tinguin cap "llibertat" de decisió. La diputada d'ultradreta ha recriminat als socialistes que no endureixi prou les penes: "Segueixen protegint en excés el delinqüent". El diputat del PP Alejandro Fernández ha replicat a la CUP: "A Cuba no hi ha prostitutes, oi?". De tota manera, els populars han donat suport a la moció, excepte al punt que demana agilitzar els tràmits per obtenir els permisos de residència perquè considera que això "obre la porta al frau massiu". Fernández ha dit que "respecta" les posicions abolicionistes, però creu que cal regular la prostitució mentre existeixi perquè es puguin garantir els drets de les treballadores sexuals.

Treballadores migrades i alternatives laborals

Malgrat que la moció no menciona la llei d'estrangeria, ERC, Junts i els comuns han advertit que també cal derogar-la per facilitar la regularització de les treballadores sexuals. Ara bé, el text sí que demana al govern espanyol que agilitzi "els tràmits per a l'obtenció dels permisos de residència i treball a les víctimes de tràfic d'éssers humans i a les treballadores sexuals en situació irregular administrativa". El PP ha votat en contra d'aquest punt. Finalment, el punt que instava el Govern a oferir "mecanismes d'accés a alternatives laborals dignes, no precaritzades per les dones que vulguin abandonar el treball sexual" no ha prosperat, ja que només ha obtingut els vots dels comuns i la CUP. "Garantim drets, no perseguim i les dones mateixes decidiran", ha dit Susanna Segovia d'En Comú Podem, que demana no "embarrar" el debat i "posar en el centre a les treballadores sexuals". Segovia ha exigit regularitzar administrativament la seva situació i donar alternatives de treball que no siguin "precaritzades ni feminitzades".