El Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat ha donat llum verda a la constitució d’un sindicat de treballadores sexuals, segons una resolució publicada el 4 d’agost al Butlletí Oficial de l’Estat. El sindicat, amb seu a la ciutat de Barcelona, porta per nom Organització de Treballadores Sexuals (OTRAS).

 

 

Es dona la circumstància que la prostitució a l’Estat espanyol es troba en una situació d’alegalitat. El seu lliure exercici no està penat, sí que està sancionat el seu consum quan aquest se sol·liciti i es gaudeixi “en llocs de trànsit públic, a prop de llocs destinats a l’ús de menors  (escoles, parcs..) o a zones que pugui generar un risc per a la seguretat vial”, segons la llei de Seguretat Ciutadana.

Hi ha qui ha interpretat que amb aquesta la decisió firmada el 31 de juliol per la directora general de Treball, Concepción Pasqual, el govern de Pedro Sánchez reconeix la prostitució com una feina. Segons els estatuts del sindicat presentats a Treball, OTRAS "desenvoluparà les seves activitats en l’àmbit funcional de les activitats relacionades amb el treball sexual en totes les seves vessants”. 

Antecendent

El juliol passat la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) va anunciar la creació de la primera secció sindical de treballadores sexuals, amb l’objectiu finals d’aconseguir que el treball sexual sigui reconegut com una activitat laboral. En el moment de la seva presentació s’havien afiliats una desena de treballadores sexuals.