La Comissió d'Investigació sobre l'Aplicació de l'Article 155 de la Constitució al Parlament ha aprovat el dictamen final amb les conclusions després de les diverses sessions i compareixences des de la seva constitució el 6 de novembre del 2018. La comissió ha aprovat les conclusions presentades pels grups de JxCat, ERC i la CUP amb els seus vots. Així, la comissió ha inclòs al dictamen que considera "necessària" l'abdicació de Felip VI i ha proposat que el Parlament reprovi el president del govern espanyol Pedro Sánchez, l'expresident Mariano Rajoy o el mateix monarca. Ara aquest dictamen s'haurà de debatre i aprovar al ple del Parlament.

JxCat, ERC i CUP-CC, que han votat en bloc les seves conclusions, han remarcat que malgrat els "matisos" en les diferents anàlisis de cada formació han donat llum verda a tots els textos perquè tenen "l'obligació compartida de defensar-se en bloc davant les agressions del 155", com ha explicat el diputat d'ERC Jordi Orobitg. Carles Riera (CUP-CC), ha posat en valor la "diversitat" de l'independentisme. 

També ho ha fet la portaveu de JxCat, Gemma Geis, que ha denunciat que el 155 “formava part d’una estratègia econòmica, política i jurídica” per acabar amb el procés d’independència de Catalunya i "va ser inconstitucional perquè la Constitució espanyola no n’estableix els límits". "S’aplica de forma àmplia quan es tracta de retallar drets i de forma restringida quan es tracta d’atorgar-los”, ha denunciat Geis que ha alertat que segueix vigent.

Els comuns, per la seva banda, ha vist com s'aprovaven algunes de les seves consideracions, com la constatació que la ciutadania de Catalunya s'ha estat mobilitzant de manera pacífica els darrers anys o bé que els presos independentistes estan "injustament empresonats".

A més, en aquesta sessió hi ha participat el PPC, que només va assistir a la constitució de la comissió, encara que totes les seves conclusions han estat rebutjades per la resta de grups.

118 compareixents i un any i mig de durada

Amb compareixents citats com els presos polítics Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Quim Forn, o els exiliats Carles Puigdemont i Marta Rovira, la comissió es va constituir el 6 de novembre del 2018. Des d'un primer moment, ja no va comptar amb la participació de Ciutadans, mentre que el PPC va assistir-hi en un inici però va acabar abandonant-la. També la va deixar el PSC el 4 de desembre del 2018 perquè la va considerar "una eina de propaganda". La comissió va estrenar la primera sessió el 20 de novembre del 2018, quan va aprovar el pla de treball i els compareixents.

Entre els 118 citats també hi havia el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta Carmen Calvo. També hi constava l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, l'exdelegat del govern Enric Millo i els exministres Juan Ignacio Zoido, Rafael Catalá i María Dolores de Cospedal. Cap d'aquests hi va acabar compareixent, escudant-se en un dictamen del Consell d'Estat que argumenta la seva incompareixença està justificada perquè com a alts càrrecs de l'executiu on han de retre comptes és al Congrés.