El pròxim ple del Parlament votarà una moció de la CUP en la qual s'insta el Govern a fer en 20 dies un informe dels membres que formen l'alta judicatura, la Fiscalia General i el Tribunal Constitucional (TC), "amb especial menció al currículum polític dels seus components" per remetre'l a diversos tribunals internacionals. La moció de la CUP demana elevar aquest informe al Consell d'Europa, al Consell de Drets Humans de l'ONU a Ginebra, a la Comissaria de Justícia de la UE, al Tribunal Europeu dels Drets Humans, al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia, al Tribunal de Russel, a Amnistia Internacional i a Human Rights Watch.

El diputat de la CUP Benet Salellas ha argumentat la moció en una interpel·lació parlamentària en el passat ple en què va afirmar que quan el TC va tombar l'Estatut, l'Estatut del 78 no era vàlid, el que va votar Catalunya tampoc i el que es va aprovar "no tenia l'aval democràtic de ningú". Salellas ha fet un repàs dels membres del TC i ha recordat que s'escullen pels acords dels principals partits entre el Senat i el Congrés i, alguns, els elegeix directament l'executiu central, va dir.

Franquisme

Dos dels escollits pel govern espanyol són Antonio Narváez i Pedro José González Trevijano, "participant habitual de la Faes", ha advertit Salellas. Ha assenyalat uns altres quatre magistrats -Santiago Martínez-Vares, Juan Antonio Xiol Ríos, Ricardo Enríquez i Juan José González Ribas- "que van iniciar la seva carrera judicial com a jutges durant el franquisme", apunta la CUP. "Són persones que van jurar fidelitat a les lleis de Franco, que les van aplicar i que, després, sense cap tràmit, van continuar en l'Administració de Justícia. Més d'un terç del TC és judicatura predemocràtica", va clamar el diputat cupaire, que en la moció demana que es reculli l'historial d'aquests magistrats i es remeti a instàncies europees.

En el seu relat del TC, va recordar "els militants del PP": el president Francisco Pérez de los Cobos i Andrés Ollero, del qual va recordar que va ser diputat del PP en el Congrés durant 17 anys, i que ara es postula per ser el pròxim president de l'òrgan. "En resum: dos escollits pel govern espanyol, dos del PP i quatre jutges que van jurar fidelitat al règim. Vuit d'onze", ha criticat Salellas. També s'ha mostrat crític amb els membres de la Fiscalia General, que funciona, segons ell, com a corretja de transmissió d'"un govern en mans d'un dels partits més corruptes d'Europa, amb més imputats i condemnats, que es diu PP".

Reprovar Catalá

La moció també demana que el Parlament reprovi el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per l'"evident utilització política del poder judicial en el conflicte democràtic contra Catalunya". A més, demana que la Cambra catalana requereixi al TC perquè, "davant de la seva evident politització i dependència partitocràtica" s'abstingui de resoldre en relació amb els processos que tinguin a veure amb les decisions adoptades pel Parlament.