La nova ofensiva de Ciutadans contra l’acció exterior de la Generalitat ha tornat a quedar en paper mullat. La moció presentada per la formació unionista, que demanava la dissolució del Diplocat i les anomenades “ambaixades”, ha estat tombada aquest divendres pel ple del Parlament. Només ha rebut els vots a favor del PP en tots els punts i del PSC en algun.                             

Concretament, el text rebutjat , instava el Govern a “exercir les seves competències en matèria d’acció exterior, de conformitat amb els principis d’unitat d’acció a l’exterior, lleialtat institucional i defensa dels interessos i valors d’Espanya a l’exterior”. La moció de Ciutadans reclamava al Govern la dissolució de “totes les estructurades dissenyades i emprades per la difusió de la propaganda separatista, i posava com a exemple el Diplocat i les mateixes “ambaixades”. 

Per altra banda, des de Cs demanaven en el marc de la llei de transparència conèixer “els costos de la il·legal preparació i organització de l’il·legal referèndum de l’1-O”. Entre aquests costos, parlen del cost dels “lobbies internacionals contractats de per la Generalitat” o dels observadors internacionals. El grup d’Inés Arrimadas també instava el Govern a “dirigir comunicació de disculpes al Parlament Europeu per la falsa i enganyosa utilització del terme ‘observadors internacionals del Parlament Europeu’ per referir-se als eurodiputats que van venir a Espanya el dia 1-O de forma no institucional”.

El PP ha expressat el seu total suport a la moció. El diputat Santi Rodríguez ha lamentat que “si alguna cosa és absolutament opaca en el Govern són les relacions exteriors”.

El portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha donat en part la raó a Cs sobre la neutralitat de les delegacions a l’exterior, però li ha retret que proposa “una solució dràstica”, que ha descrit com a “automutilació”.

Majoria en contra

La resta de grups s’han mostrat molt crítics amb la proposta del partit unionista. El diputat de JxCat, Francesc Tena, també ha parlat d’”automutilació” i ha exigit que no es tornin a tancar delegacions, ni amb el 155 ni per part del ministre Josep Borrell. El diputat d’ERC, Ruben Wagensberg, ha defensat que el Govern sempre ha actuat amb transparència i entregant la informació sol·licitada per Cs.

En nom de la CUP, Carles Riera ha retret que parlin com a “xiringuitos” del Diplocat i les delegacions catalanes. “Per xiringuito potser haurien de parlar de la Casa Reial, una colla de paràsits, o de les portes giratòries”, ha dit. Finalment, per part dels comuns, la portaveu Susana Segovia ha sostingut que en molts llocs ha estat “referent” l’acció exterior catalana. I ha replicat que, si els “valors i interessos” han de ser la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, prefereixen que “no se subordini als interessos de l’Estat espanyol”.