El debat de política general s'ha tancat aquest divendres al Parlament amb un sever i contundent càstig al govern de Pere Aragonès. Mentre el ple enfilava l'aprovació de les resolucions sobre l'amnistia i l'autodeterminació, als passadissos de la Cambra un destacat dirigent socialista atribuïa aquestes polèmiques propostes, en realitat, a una "cortina de fum" d'ERC per intentar tapar l'extrema feblesa del govern que avui ha constatat la Cambra. Amb només 33 dels 135 diputats, Aragonès ha hagut d'encaixar aquest matí la censura de l'hemicicle, auspiciada per resolucions del PSC, Junts i comuns, els tres principals aliats durant la legislatura. Les resolucions dels tres grups han constatat la manca de confiança del Parlament en el govern d'Aragonès, la seva feblesa i la falta de rumb. Només ERC i, en algun cas, Vox han votat en contra d'aquest revés a la gestió del govern, mentre que la CUP s'hi ha abstingut. 

La resolució de Junts, constatant la "manca de confiança" d'una majoria del Parlament amb el govern d'Aragonès així com la seva "feblesa, inestabilitat i manca de previsió", s'ha aprovat amb 77 vots a favor de Junts, PSC, comuns, PP i Cs, i els 47 vots en contra d'ERC, Vox i alguns diputats de Cs, a més de l'abstenció dels 9 diputats de la CUP. "Manca de confiança" és també el retret de la resolució del PSC, que parla d'"inexistència de rumb" i "desorientació" de l'executiu d'Aragonès, i que s'ha aprovat amb el vot en contra només d'ERC i l'abstenció de CUP i Vox. Pel que fa a la proposta dels comuns, els aliats més ben disposats amb els republicans, denuncia la manca de lideratge i iniciativa i manca d'ambició d'un govern "que només ha estat capaç de fer aprovar dues lleis". S'ha aprovat amb 90 vots a favor, 35 en contra i 9 abstencions.

Riures del PSC

"Aquest govern no està orientat, no decideix, és un govern feble, per no fer servir altres termes", ha retret la portaveu del PSC, Alícia Romero. No només això, entre riures dels seus diputats, la portaveu socialista ha ironitzat que la majoria de propostes que Esquerra ha portat al ple "ja estan aprovades" i que cap d'elles té "quantia econòmica" a més d'enumerar irònicament compromisos del president basat en obvietats. "No podem fer de comparsa d'un partit que fa una dècada que arrossega els peus", ha reblat abans de concloure que aquest és un govern "feble per dialogar, per decidir, per acordar i per generar confiances".

Junts: cop de timó

En termes similars s'ha expressat la portaveu de Junts, Mònica Sales. "Si per alguna cosa ha servit aquest debat és per constatar la soledat i la feblesa del govern de la Generalitat", ha arrencat la seva intervenció Sales, que ha recordat que tant Junts —que va votar la investidura de Pere Aragonès— com PSC i comuns, que van votar els darrers pressupostos —"còmplices necessaris", ha descrit— han presentat resolucions crítiques amb el govern. "Estan avisats. Sense cop de timó aquest govern seguirà a la deriva. No es fa cap favor al país", ha insistit reiterant l'advertiment que dimarts ja va fer el president del grup, Albert Batet, reclamant "rectificacions o eleccions".

Comuns: ni ambició ni lideratge

El portaveu dels comuns, David Cid, ha dedicat també un toc d'atenció a l'executiu i ha anunciat que s'abstindria en totes les resolucions plantejades per ERC sobre la gestió del govern, "perquè són de mínims, de tràmit i sense pressupost". "Aquest és el govern de tenim un pla, això està en tràmit i vuelva usted mañana. Són un govern de tràmit, sense ambició, sense lideratge"ha retret, alhora que advertia a Esquerra i a Junts que "una negociació no pot ser una competició" i els reclamava altura de mires i responsabilitat, és a dir, ha sintetitzat, "el que fa Bildu, que no és menys independentistes".

ERC: no hi ha alternativa

La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, ha admès que era una "evidència aritmètica", que l'executiu compta amb només 33 diputats d'Esquerra, però ha sentenciat que és "tan evident com el fet que no hi ha cap altra majoria alternativa" o que qualsevol altra passa per "impedir i per frenar, però no per construir". En qualsevol cas, Vilalta ha relativitzat la feblesa del govern, ha recordat que tampoc Jaume Collboni disposa d'una majoria a l'Ajuntament de Barcelona i ha reivindicat "la vocació d'aquest grup i del govern de construir consensos i forjar acords amplis", que ha il·lustrat, entre d'altres, amb l'aprovació dels pressupostos del 2022 i 2023, i la llei de la Ciència o els acords per renovar els organismes estatutaris. Vilalta ha demanat no confondre "manca de rumb amb visions diferents del rumb". 

Per acabar de reblar el clau, ERC només ha aconseguit tirar endavant una tercera part de les seves propostes de resolució. Només tres de les 20 propostes que ha presentat Esquerra ha prosperat íntegres. La resta han estat tombades o bé les han hagut de transaccionar o s'han aprovat parcialment.